Ξεκινά η εβδομάδα που θα κρίνει τα πάντα - iefimerida.gr

Ξεκινά η εβδομάδα που θα κρίνει τα πάντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα... Μέχρι αύριο, Τρίτη, θα πρέπει να είναι έτοιμο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προκειμένου να σταλεί στην ΕΕ και έτσι, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα μία ακόμα σύσκεψη για την Οικονομία, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και άλλων υπουργών.Την ίδια στιγμή, σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου ως το 2015 για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και θα συνεχίσει κανονικά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με υπουργούς, προκειμένου να καμφθούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις τους επί του περιεχομένου του Μεσοπρόθεσμου. Συγχρόνως, η κυβέρνηση αναμένει την τρόικα (το τεχνικό κλιμάκιο αυτή την εβδομάδα και τους επικεφαλής την επόμενη), φοβούμενη τις 'κίτρινες κάρτες' που κατά πληροφορίες θα φέρει μαζί της λόγω των υστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας μας, αλλά και τις απαιτήσεις της για ακόμα σκληρότερα μέτρα και κυρίως για άμεση εφαρμογή τους.

Και όλα αυτά, εν μέσω μίας δημόσιας πια συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία φέρεται να διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο η κυβέρνηση, αλλά επισήμως τη διαψεύδει, όπως ακριβώς κάνει και για τα ενδεχόμενα εκλογών ή ανασχηματισμού. Με ένα μπαράζ συνεντεύξεων το Σαββατοκύριακο, πολλοί υπουργοί επιχείρησαν να κλείσουν τέτοιου είδους θέματα. «Η φυγομαχία Καραμανλή είναι παράδειγμα προς αποφυγή", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στην κυπριακή εφημερίδα 'Φιλελεύθερος', σημειώνοντας πως «οι εκλογές καθίστανται η μόνη και ύστατη λύση εφόσον ο πρωθυπουργός κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να επιτελέσει το εθνικό του έργο» και πως σε κάθε άλλη περίπτωση «θα εξαντλήσουμε την τετραετία». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να χρεοκοπήσει, ούτε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση». Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ ότι η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης «μόνο ζημιά προκαλεί στην Ελλάδα» και πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού για εκλογές». Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη Real News, διαγιγνώσκοντας πάντως αμηχανία στην κυβέρνηση και μη αποκλείοντας τη λήψη νέων μέτρων. Ως σφάλμα χαρακτήρισε την αναπαραγωγή της συζήτησης για αναδιάρθρωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στο 'Βήμα της Κυριακής', ασκώντας εμμέσως κριτική στην παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, ενώ κατά του ανασχηματισμού τάχθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο 'Έθνος της Κυριακής' και αποκλείοντας επίσης την αναδιάρθρωση. Για 'σκληρή λιτότητα για πολλά χρόνια' μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ότι το 'κούρεμα' θα οδηγήσει στα 'τάρταρα' ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Βάσως Παπανδρέου. Παρότι υποστήριξε δε, πως δεν υπάρχει λόγος για εκλογές, παρότρυνε τη ΝΔ «να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη». Κατά της αναδιάρθρωσης, τέλος, τάχθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζοντας μάλιστα πως χαίρεται για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά...

Παρ' όλη τη βεβαρημένη ατζέντα της κυβέρνησης πάντως σε φλέγοντα θέματα Οικονομίας, ο πρωθυπουργός θα βρει σήμερα τον χρόνο να καλέσει σε νέα σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή τους αρμόδιους υπουργούς του για το θέμα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Πέραν των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και Προστασίας του Πολίτης Χρήστου Παπουτσή, στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Συνάντηση τέλος θα έχει ο πρωθυπουργός και με τον Πρόεδρο της 'Ομόνοιας' Βασίλη Μπολάνο και εκείνον του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλη Ντούλε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ