Βγαίνει από τον Κορυδαλλό υπό όρους ο ηγούμενος Εφραίμ - iefimerida.gr

Βγαίνει από τον Κορυδαλλό υπό όρους ο ηγούμενος Εφραίμ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αποφυλακίζεται μετά από αρκετές προσπάθειες ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση του σκανάδαλου των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου.
Οι Εφέτες έκαναν δεκτή την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με όρους, που υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου ο κατηγορούμενος αρχιμανδρίτης και διατάσσουν την αποφυλάκιση του με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Βάση του βουλεύματος, ο ηγούμενος Εφραίμ βγαίνει από την φυλακή με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300 χιλιάδων ευρώ, ενώ του επιβάλλονται επιπλέον οι περιοριστικοί όροι της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη Μονή και από τη χώρα.

Ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει προς το Συμβούλιο και ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μαντζούνης ο οποίος εισηγήθηκε να παραμείνει ελεύθερος ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης και περιοριστικών όρων.

Ο εισαγγελέας τήρησε ουσιαστικά την ίδια θέση με αυτήν που εξέφρασε από την αρχή, μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η οποία ήταν αντίθετη με αυτήν της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού που έκρινε ότι ο αγιορείτης πρέπει να προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ματζούνης στο Συμβούλιο Εφετών, ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Μετά την προφυλάκιση του τον περασμένο Δεκέμβριο, σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού που του παραχωρήθηκε αποκλειστικά, ο αρχιμανδρίτης είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του από την ανακρίτρια της υπόθεσης, η οποία παρά την αντίθετη εισαγγελική γνώμη, είχε απορρίψει την προσφυγή.

Να θυμήσουμε πως κατά τη διάρκεια της κράτησής του, προκάλεσε επεισόδια μέσα στον Κορυδαλλό, με αφορμή εκτός των άλλων και τις προνομιακές συνθήκες κράτησής του. Μετά τον Χριστόδουλο Ξηρό που του επιτέθηκε λεκτικώς με βαρύτατες εκφράσεις, είχε συμβεί και ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό το οποίο φόρτισε σε βάρος του την ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα ο ηγούμενος κάποια στιγμή έχασε τις ενέσεις ινσουλίνης που χρησιμοποιεί για να καταπολεμήσει τον σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο πάσχει.

Ο Εφραίμ αναστάτωσε σχεδόν ολόκληρη την πτέρυγα στην προσπάθεια του να τις βρει ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων τα οποία υπέδειξε ως ενδεχόμενους κλέφτες. Ορισμένοι από αυτούς είναι ναρκομανείς.

Οι σύριγγες βρέθηκαν, αλλά τις είχε ξεχάσει ο ίδιος στο εξομολογητήριο που έχει διαμορφωθεί μέσα στις φυλακές ειδικά γι' αυτόν.

Οι κρατούμενοι τους οποίους είχε κατηγορήσει ξεσηκώθηκαν. Ακούστηκαν απειλές για τη σωματική και... σεξουαλική του ακεραιότητα και βαρύτατες ύβρεις σε βάρος του.

Παράλληλα, δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι κρατείτο μόνος του σε ειδική πτέρυγα των φυλακών, στο κελί που βρίσκεται απέναντι σε αυτό του τελευταίου χουντικού κρατούμενου Νίκου Ντερτιλή (αυτοί οι δύο είναι και οι μόνοι σε ολόκληρη τη φυλακή που έχουν ατομικό κελί). Είναι και το ότι καθημερινά του παραχωρούσαν ειδικό γραφείο για να δέχεται τους δεκάδες επισκέπτες του, χωρίς πάντα να τηρείται το ωράριο του επισκεπτηρίου. Εκεί υποδεχόταν πολιτικούς, Μητροπολίτες και απλούς πιστούς και εκεί παραλάμβανε τα πεσκέσια που του πήγαιναν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ