Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά Πρέσπεια -Με αναμμένα κεράκια στη μνήμη όσων χάθηκαν [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά Πρέσπεια -Με αναμμένα κεράκια στη μνήμη όσων χάθηκαν [πρόγραμμα]

Αυλαία στις 23 έως και τις 26 Αυγούστου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα φετινά Πρέσπεια μετέχουν με τον δικό τους τρόπο το πάνδημο πένθος για την πρόσφατη θεομηνία στην Αττική. Οι προσκλήσεις και τα έντυπα τους, διακοσμημένα με τα χαρακτικά του Τάσου είναι όλα ασπρόμαυρα.

Η παραδοσιακή στιγμή που μοιράζονταν κάποια κεριά και άναβαν στον λόφο του Αγίου Αχιλλείου τώρα θα είναι διαφορετική. Χιλιάδες κεράκια θλίψης αναμμένα στην μνήμη των νεκρών του εμφύλιου, στην μνήμη των νεκρών της πρόσφατης θεομηνίας και ένα από αυτά στην μνήμη του Μάνου Ελευθερίου που «έφυγε» εκείνες τις μέρες από τη ζωή.

Τοπικά συγκροτήματα της περιοχής με τις πάμπλουτες και πανέμορφες παραδοσιακές στολές, φέτος θα φέρουν ένα ελάχιστο αλλά διακριτικό σημάδι πένθους. Την αναγγελία για την τήρηση του ενός λεπτού σιγή θα την δώσουν οι Βαλκάνηδες με τα χάλκινα της Φλώρινας. Ένα μοιρολόι χάλκινο και ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει το σύνθημα.

«Η τέχνη μας στήνει όρθιους , πάνω στα ίδια μας τα ερείπια και μας κάνει να ξεχνάμε τις πληγές» και αυτοί οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου θα μπορούσαν να είναι η προμετωπίδα στις φετινές «Πέσπες» με τις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 23 και διαρκούν έως τις 26 Αυγούστου.

Αφιερωμένα στα 70 χρόνια από τον εμφύλιο τα φετινά Πρέσπεια

«70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου»

Οι φετινές «Πρέσπες» είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου και η ημερίδα τους με αυτόν τον τίτλο προσπαθεί αναδείξει τα όσα συνέβησαν τότε.
Ομιλητές θα είναι οι:
-Καλεντερίδης Σάββας , Αξιωματικός Ε. Α - Συγγραφέας
-Μέρτζος Νικόλαος, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
-Νικολακόπουλος Ηλίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - Αναλυτής
-Τσουκαλάς Κωνσταντίνος , Κοινωνιολόγος – Πανεπιστημιακός

Με παρεμβάσεις:
Ανδρέας Ανδρέου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Γιώργος Σκαμπαρδώνης ,συγγραφέας

- Η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη θα απαγγείλει και θα διαβάσει ποιήματα του Ρίτσου και κείμενα του Ίωνα δραγούμη.
-Τιμητικά θα παραστούν στην εκδήλωση ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος.
-Ο γιος και η χήρα του μάρτυρα της ΕΙΡΗΝΗΣ Γρηγόρη Λαμπράκη.
- Η κόρη του ήρωα κατά της «Απριλιανών», Σπύρου Μοστακλή.
Καθώς και οι Φλωριναίοι ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Ηλίας Ηλιάδης.

Στο μουσικό μέρος στα φετινά Πρέσπεια:

Στις 24 Αυγούστου Γιώργος Νταλάρας στον Αγιο Αχίλλειο, ο Γιώργος Κιμούλης σε απαγγελίες ποιημάτων

Στις 24 Αυγούστου στον Αγιο Αχίλλειο ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσει «Ρωμιοσύνη», τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης θα απαγγείλει τα εξαίσια ποιήματα.

25 Αυγούστου στη Φλώρινα αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

Την επομένη 25 Αυγούστου στο Νέο Πάρκο Φλώρινας μεγάλο αφιέρωμα στον χορωδιακό και λυρικό Μίκη Θεοδωράκη. Είναι η ίδια βραδιά που συντάραξε τους αθηναίους πέρυσι στο καλλιμάρμαρο. Στην βραδιά έχει προσκληθεί και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ συμμετέχουν λαμπρά αστέρια τη Λυρικής Σκηνής : Αντώνης Κορωναίος Τενόρος, Ελένη Δάβου Μέντζο Σοπράνο , Παντελής Κοντός Βαρύτονος , Ελένη Βουδουράκη Σοπράνο.

26 Αυγούστου Πρωτοψάλτη - Ξαρχάκος

Την Κυριακή το πρωί 26 Αυγούστου είναι η ημερίδα και την Κυριακή το βράδυ και πάλι στο Νέο Πάρκο Φλώρινας το μεγάλο φινάλε με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Μανώλης ΛΙδάκης, Σοφία Παπάζογλου στα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Θα έχει προηγηθεί στις 23 Αυγούστου στο υπέροχο κεφαλοχώρι της Φλώρινας, Μελίτη, ο λαϊκός Μίκης Θεοδωράκης, με τα τραγούδια του από τον Μανώλη Λιδάκη και τη Σοφία Παπάζογλου.

Φωτογραφίες: prespeia.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ