Η κατάχρηση αντιβιoτικών... παχαίνει!

Τα πολλά αντιβιοτικά, εκτός όλων των άλλων... παχαίνουν, καθώς η κατάχρησή τους αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Σε συμπέρασμα αυτό κατέληξαν πρόσφατα επιστήμονες στην Αμερική, αποτέλεσε όμως θέμα της μελέτης μιας ομάδας δανών ερευνητών και κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή αμερικανική έρευνα, λοιπόν, τα αντιβιοτικά μπορεί όντως να ευθύνονται σε ένα βαθμό για την αύξηση της παχυσαρκίας διεθνώς.

Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών εδώ και επτά περίπου δεκαετίες έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να μειώνονται οι αποικίες των «καλών» μικροβίων, κάτι που έχει ως παρενέργεια, πέρα από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, να προκαλείται αύξηση του πάχους.

Επίσης, μια άλλη έρευνα στη Δανία, που μελέτησε την ανάπτυξη περίπου 28.000 μωρών και δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας "International Journal of Obesity", διαπίστωσε ότι όσα πήραν αντιβιοτικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των επτά ετών, ακόμα κι αν η μητέρα τους είχε κανονικό βάρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ