Νέο «φρένο» στο τράβηγμα των παραγραφών -Μόνο υπό προϋποθέσεις ο έλεγχος μπορεί να πάει πίσω 15 χρόνια - iefimerida.gr

Νέο «φρένο» στο τράβηγμα των παραγραφών -Μόνο υπό προϋποθέσεις ο έλεγχος μπορεί να πάει πίσω 15 χρόνια

Νέο «φρένο» στο τράβηγμα των παραγραφών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τέλος στην πρακτική εφόρων να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίες, βάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξαίρεση της 15ετούς παραγραφής ισχύει μόνο εάν ο ελεγχόμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση και όχι όταν την έχει υποβάλει εκπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, μετά από «βροχή» ερωτημάτων για τη νομιμότητα ενεργειών των ελεγκτικών υπηρεσιών, που επεκτείνουν τον έλεγχο και πέρα από τα 5 χρόνια, το ΝΣΚ γνωμοδότησε και η ΑΑΔΕ αποδέχθηκε ότι σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος εντός της 5ετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για τη επίδοση της δήλωσης, ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής. Ένα μικρό «παράθυρο» για επέκταση αυτής της προθεσμίας κατά 3 χρόνια-δηλαδή στην 8ετία- ανοίγει μόνο στην περίπτωση που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της προθεσμίας αυτής, δηλαδή κατά τη συμπλήρωση της 5ετίας.

Πότε μπορεί ο έλεγχος να «τρέξει» 15 χρόνια πίσω; α) στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων ή β) σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης αλλά μετά από την πάροδο της 5ετούς προθεσμίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΑΔΕ παραγραφές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ