Οι Eλληνες της διασποράς στο πλευρό των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής - iefimerida.gr

Οι Eλληνες της διασποράς στο πλευρό των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για εντυπωσιακή κινητοποίηση των Ελλήνων της διασποράς προκειμένου να στηρίξουν τους πυρόπληκτους μετά την πρωτοφανή τραγωδία με τους 94 νεκρούς στο Μάτι κάνει λόγο ο Guardian.

«Από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ, οι ελληνικές κοινότητες της διασποράς έχουν κινητοποιηθεί, οι εκκλησίες συγκεντρώνουν δωρεές, φιλανθρωπικά σωματεία κεφάλαια, τα ΜΜΕ τους απευθύνουν εκκλήσεις σε μια αξιοσημείωτη επίδειξη αλληγγύης», γράφει η βρετανική εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης με τα 300.000 μέλη.

«Όλοι επηρεαστήκαμε τρομερά», λέει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης. «Είναι τεράστιο το ξεχείλισμα της θλίψης, αλλά και της υποστήριξης από ολόκληρη την Αυστραλία».

Οι Eλληνες της διασποράς στο πλευρό των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής  | iefimerida.gr 0

12 ώρες αφότου έφθασαν τα θλιβερά μαντάτα στη Μελβούρνη ο κ. Παπαστεργιάδης είχε καλέσει τον υπ. Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον πρεσβευτή της χώρας μας στην Καμπέρα, μίλησε με Αυστραλούς υπουργούς, άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς για τους πυροπαθείς και ενημέρωσε μέσω των τοπικών ελληνόφωνων ΜΜΕ τους ομογενείς, που έσπευσαν να ανταποκριθούν, σημειώνει ο Guardian.

«Μισό εκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα. Άμεση ήταν και η απάντηση σε πολιτειακό και κρατικό επίπεδο στην Αυστραλία. Μέσα σε 48 ώρες πρόσφεραν βοήθεια και έστειλαν ομάδες ειδικών που εξειδικεύονται στην πυρόσβεση», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Ανάλογη υπήρξε και η συστράτευση των Ελληνοαμερικανών, γράφει ο Guardian, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις εκκλήσεις για βοήθεια από τις ελληνικής καταγωγής ηθοποιούς Νία Βάρνταλος και Ρίτα Γουίλσον (συζύγου του Τομ Χανκς) και τις ενέργειες της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», η οποία με έδρα τη Να Υόρκη, εκπροσωπεί ομογενείς από όλο τον κόσμο. «Υπάρχει ελπίδα μπροστά στην άρρητη καταστροφή εκεί», λέει ο Τζορτζ Στάμας, πρόεδρος της Hellenic Initiative. «Η διασπορά έγινε μια γροθιά για να στηρίξει τις προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τις συντετριμμένες ζωές και να ενισχύσουν τις οικογένειες».

Πάνω από 1.500 σπίτια καταστράφηκαν στο Μάτι μέσα σε λίγες ώρες, γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ σημειώνοντας ότι ο κ. Παπαστεργιάδης σχεδιάζει να έλθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο «με επιταγές στην τσέπη του».

«Θα συσταθεί μια επιτροπή, που θα ορίσει που θα πάνε τα χρήματα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά που συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα και θα φθάσουν στα άτομα που τα χρειάζονται», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πυρκαγιές μάτι ομογενείς Αυστραλία ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ