Η Κομισιόν εξετάζει την αύξηση του αποθεματικού του ΕΜΣ στα 940 δισ. - iefimerida.gr

Η Κομισιόν εξετάζει την αύξηση του αποθεματικού του ΕΜΣ στα 940 δισ.

Η Κομισιόν εξετάζει την αύξηση του αποθεματικού του ΕΜΣ στα 940 δισ.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) στα 940 δισ. ευρώ, για έναν χρόνο, μέχρι δηλαδή να αποφασισθεί αν θα συγχωνευθεί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Στην απόφαση αυτή, όμως, φαίνεται να αντιστέκεται η Γερμανία, η οποία προτιμά μια μινιμαλιστική λύση των 700 δισ. ευρώ από την αρχή.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ευρωπαίου διπλωμάτη «μια επιλογή που θα παρουσιαστεί (στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης) θα προβλέπει για τον πρώτο χρόνο, από τα μέσα του 2012 ως τα μέσα του 2013, ένα τείχος ασφαλείας που θα μπορεί να ανέρχεται σε 940 δισ. ευρώ».

Η ενίσχυση του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στην Κοπεγχάγη.

Το ΕΜΣ, που θα ισχύσει από το καλοκαίρι και έχει πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ, θα λειτουργήσει για ένα χρόνο παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο έχει πόρους ύψους 440 δισ. ευρώ.

Με αυτή την επιλογή «παρατείνουμε την ισχύ των μη χρησιμοποιημένων πόρων του ΕΤΧΣ μέχρι το 2013», επιβεβαιώνει μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. Όμως για να δοθούν χρήματα σε μια χώρα που τα χρειάζεται θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, όπως διευκρίνισε η πηγή αυτή, επικαλούμενη ένα έγγραφο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, «στα μέσα του 2013 θα επανεξετάσουμε την κατάσταση» με την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε ένα ταμείο με πόρους ύψους 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή με τα χρήματα του ΕΜΣ σε συνδυασμό με τα ήδη δεσμευμένα χρήματα του ΕΤΧΣ, εξήγησε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα δεχθούν την επιλογή των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Μοιάζουν να υποστηρίζουν την πιο μινιμαλιστική λύση των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αρχή», υπογράμμισε αυτός ο διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ