Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο όσους πίνουν πολύ μπύρα -Ειδικός εξηγεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο όσους πίνουν πολύ μπύρα -Ειδικός εξηγεί [εικόνες]

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξι πράγματα τα οποία δεν είχαμε ιδέα πως μπορεί να συμβαίνουν την ώρα που ένα κουνούπι μας τσιμπά αποκάλυψε ο Διευθυντής Προγράμματος Ελέγχου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Λογιόλα στο Σικάγο.

Αναφέροντας πως μερικά πράγματα που κάνουμε όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει είναι λάθος και δεν πρέπει αν γίνονται, ο καθηγητής αναφέρει ποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Δεν τσιμπάνε όλα τα κουνούπια.

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο όσους πίνουν πολύ μπύρα -Ειδικός εξηγεί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Κι αυτό γιατί παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών, μερικά από τα οποία δεν τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα. Μάλιστα όπως αναφέρει ο ειδικός μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε ανθρώπους, καθώς με αυτό παράγουν τα αβγά τους.

Δεν είναι σαφές αν όλα τα κουνούπια ελκύονται από όλους τους τύπους αίματος.

Φαίνεται πως η φράση «είσαι γλυκοαίματος» αληθεύει, καθώς έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι με αίμα τύπου 0 έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο απ΄ότι τα άτομα με τύπου αίματος Α ή Β. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιου είδους συμπεράσματα έχουν αμφισβητηθεί.

Δεν κάνουν όλα τα εντομοαπωθητικά δουλειά

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο όσους πίνουν πολύ μπύρα -Ειδικός εξηγεί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Είναι γνωστό πως τα περισσότερα εντομοαπωθητικά περιέχουν την ουσία DEET η οποία είναι και το κύριο συστατικό, το οποίο κρατά τα κουνούπια μακριά από τους ανθρώπους.

Ωστόσο, την διαφορά κάνει η συγκέντρωση της ουσίας στο εντομοαπωθητικό. Αν για παράδειγμα το εντομοαπωθητικό έχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις DEET τότε κρατάει μακριά τα κουνούπια για λιγότερο χρονικό διάστημα. Πάντως οι επιστήμονες αναφέρουν πως η συχνή χρήση του DEET μπορεί αν είναι βλαβερή για τον οργανισμό, οπότε αυτό που συνίσταται είναι ένα εντομοαπωθητικό με περιεκτικότητα DEET 20-34% , το οποίο και παρέχει προστασία κατά των κουνουπιών επί τρεις έως έξι ώρες.

Τα κουνούπια ελκύονται από εγκύους και από όσους...πίνουν πολύ μπίρα

«Τα κουνούπια βρίσκουν την τροφή τους ανιχνεύοντας τη θερμότητα και τα χημικά σήματα που εκπέμπει το σώμα» αναφέρει ο ειδικός.

Ο οργανισμός, λοιπόν, όσων πίνουν μπύρα ή κυοφορούν έμβρυο παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα τα κουνούπια να τους «βρίσκουν» και πιο εύκολα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο έντονη φαγούρα από άλλους

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο όσους πίνουν πολύ μπύρα -Ειδικός εξηγεί [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Σχεδόν όλοι αισθανόμαστε μία φαγούρα μετά από το τσίμπημα ενός κουνουπιού ανέφερε ο Διευθυντής του Προγράμματος, ωστόσο αυτός διαφέρει ανάλογα και με το τσίμπημα του κουνουπιού.

«Η φαγούρα οφείλεται στην απελευθέρωση ισταμίνης στο σώμα μας, ως απάντηση στο σάλιο του κουνουπιού που εγχέεται ενώ «πίνει» το αίμα μας», εξήγησε.

Το ξύσιμο κάνει τα πράγματα χειρότερα
Κι όμως όσο περισσότερο ξυνόμαστε μετά το τσίμπημα τόσο περισσότερο αντιδρά η ισταμίνη που εκκρίνει το σώμα μας με το σάλιο του κουνουπιού. Αποτέλεσμα; Ο «τσιμπημένος» θέλει να ξυθεί όλο και περισσότερο.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κουνούπια τσίμπημα έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ