Τα θαυμαστής αρχιτεκτονικής πέτρινα Δρακόσπιτα της Εύβοιας -Καμία σχέση με δράκους [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα θαυμαστής αρχιτεκτονικής πέτρινα Δρακόσπιτα της Εύβοιας -Καμία σχέση με δράκους [εικόνες]

Δρακόσπιτα στην Καψάλα Στύρων στη νότια Εύβοια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας είναι πέτρινα κτίσματα, θαυμαστής αρχιτεκτονικής, τα οποία βρίσκονται στα ορεινά στο νότιο τμήμα του νησιού.

Το χαρακτηριστικό τους είναι, ότι είναι κτισμένα από από τετραγωνικούς μακρόστενους και σχετικά λεπτούς λίθους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά και συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους.
Τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους. Η σκεπή είναι περίτεχνα κατασκευασμένη από τεράστιους λίθους, οι οποίοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο, αφήνοντας τελικά στην μέση μια μακρόστενη οπή, από την οποία μπαίνει φως.

Χτισμένα μόνο με πέτρες η μία πάνω στην άλλη

Πρόκειται για μεγαλιθικά λατρευτικά κτίσματα στη νότια Εύβοια, χρονολογούμενα στους κλασικούς (5ος αι. π.Χ.) και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.
Τα περισσότερα τα βλέπουμε κοντά στα Στύρα, την Κάρυστο, και την κορυφή της Όχης.
Τα δρακόσπιτα έχουν πρόσφατα ερμηνευθεί ως κτίσματα θρησκευτικής σημασίας όπου λατρευόντουσαν αρχαίες ελληνικές θεότητες. Κάποια από αυτά, κατά παλαιότερες απόψεις, θεωρήθηκαν αγροικίες, καταφύγια ή κτίρια στρατιωτικής χρήσης

Τόποι λατρείας

Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπου κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και όπου απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό.
Οπως αναφέρει το wikipedia, ο καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος βρήκε, σε υπόγεια κατασκευή δίπλα σε δρακόσπιτο, οστά ζώων, θραύσματα αγγείων και κατάλοιπα θυσιών.

Κάποια από τα καλύτερα διατηρημένα βρίσκονται στα Στύρα της Εύβοιας, το ονομαζόμενο συγκρότημα στην Πάλλη-Λάκκα. Αποτελείται από 3 κτίρια τύπου αγροικίας, χρονολογούμενα στους κλασικούς έως ελληνιστικούς χρόνους.

Κάποια από τα καλύτερα διατηρημένα βρίσκονται στα Στύρα της Εύβοιας

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Δρακόσπιτο Νημποριού Στύρων. Ενας τυπικός πύργος με διαστάσεις 6,5 x 7,4 μ. με τοιχοποιία σχήματος τραπεζίου. Στη δυτική πλευρά υπάρχει είσοδος πλάτους ενός μέτρου. Έχει θεωρηθεί ιερό, αγροικία, ακόμη και κατασκευή, όπως και το δρακόσπιτο της Όχης, δούλων από την Καρία που εργάζονταν στα λατομεία της περιοχής τα οποία εξήγαγαν πέτρα της Καρύστου («καρυστία λίθο»). Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ.

 Το Δρακόσπιτο στα Στύρα χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ
Ψηλά στο βουνό ατενίζουν τη θάλασσα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ