Σε νέο χαμηλό ρεκόρ η τουρκική λίρα -Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και τα αντίποινα της Αγκυρας - iefimerida.gr

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ η τουρκική λίρα -Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και τα αντίποινα της Αγκυρας

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ η τουρκική λίρα (Φωτογραφία: AP/ Lefteris Pitarakis)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο χαμηλό ρεκόρ σημείωσε η τουρκική λίρα, στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά τα αντίποινα της Αγκυρας στις αμερικανικές κυρώσεις, για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα.

Ένα δολάριο ανταλλασσόταν αργά το απόγευμα με 5,19 τουρκικές λίρες, με τη λίρα να χάνει πάνω από 2% της αξίας της μέσα στην ημέρα. Επίσης ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 5,99 λίρες. Η ισοτιμία της ήδη πολύ εξασθενημένης λίρας έναντι του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από τις 5 λίρες μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από την Ουάσινγκτον κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, κατηγορώντας τους για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη σύλληψη και την κράτηση του Αντριου Μπράνσον, του πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατία στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ζητώντας να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Πρόκειται για κατά κύριο λόγο συμβολικές ενέργειες και από τις δύο πλευρές, αφού οι Τούρκοι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ θεωρείται λιγότερο πιθανό να διαθέτουν περιουσία στην Τουρκία οι Αμερικανοί υπουργοί.

Επιπλέον η πίεση στην τουρκική λίρα αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση του γραφείου του Αμερικανού αντιπροσώπου σε θέματα εμπορίου σύμφωνα με την οποία επανεξετάζεται κατά πόσον η Τουρκία δικαιούται να συμμετέχει σ' ένα πρόγραμμα αφορολόγητων εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί οικονομολόγοι ζητούν αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για να περιοριστεί ο καλπάζων πληθωρισμός (+15,85% σε ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο). Όμως η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος ζητάει ακριβώς το αντίθετο, καταγγέλλοντας τα «λόμπι των επιτοκίων».

«Το σημερινό επίπεδο του πραγματικού επιτοκίου είναι ανεπαρκές για να αντισταθμίσει τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις», εκτιμά σε σημείωμά του ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος στη Nomura International, προσθέτοντας πως η λίρα «παραμένει «ευάλωτη σε μια νέα κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα «δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκιά της».

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τουρκική λίρα αντίποινα κυρώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ