Το iefimerida στην Ισπανία – Αγωνία για τους άστεγους, βρίσκονται εκτεθειμένοι στον καύσωνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Το iefimerida στην Ισπανία – Αγωνία για τους άστεγους, βρίσκονται εκτεθειμένοι στον καύσωνα [εικόνες]

«Βράζει» στη ζέστη η Ισπανία
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι Δήμοι και ΜΚΟ για τους χιλιάδες άστεγους που βρίσκονται στους δρόμους στην Ισπανία κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το iefimerida κατέγραψε στη Μαδρίτη εικόνες με άστεγους σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, οι οποίοι εκτίθενται στο κύμα ζέστης που πλήττει την ιβηρική χερσόνησο εδώ και τρεις μέρες. «Αυτή η ζέστη είναι ανυπόφορη, δεν αντέχεται, δεν υπάρχει τρόπος για να προστατευθείς αν βρίσκεσαι στον δρόμο», διηγείται στο iefimerida ο Λουίς, ο οποίος από τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκεται στην πλατεία Πλάσα Μαγιόρ της Μαδρίτης και προτιμάει να μην αναφέρει το πραγματικό του όνομα.

Το κύμα καύσωνα πλήττει την Ισπανία και οι άστεγοι βρίσκονται στο έλεος της ζέστης



«Το κρύο το αντιμετωπίζεις, τη ζέστη όχι»

«Υπάρχουν φορές που ούτε με το νερό ούτε με τα χαρτόνια που βάζω γύρω μου μπορώ να μειώσω την αίσθηση της ζέστης. Είναι δύσκολο να ζεις στον δρόμο, όπως εγώ. Έχω κάνει σπίτι μου την οδό Καρέτας, αλλά προφανώς είναι πολύ δύσκολα», λέει στο iefimerida ένας άλλος άστεγος που μένει στο δρόμο εδώ και χρόνια και τον βρήκαμε κοντά σε μια πλατεία. «Το κρύο υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις καμιά φορά, αλλά τη ζέστη ακόμη πιο δύσκολα». Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο στην ιστορική πλατεία Πλάσα Μαγιόρ, όπου καθημερινά περνάνε χιλιάδες τουρίστες. Επίσης το φαινόμενο είναι αρκετά έντονο στην κεντρική λεωφόρο Γραν Βία, όπου βρίσκονται τεράστια πολυκαταστήματα και είναι ίσως ο πιο εμπορικός δρόμος της Μαδρίτης.
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του iefimerida, το θερμόμετρο στο κέντρο της Μαδρίτης άγγιξε τους 40 βαθμούς.

Η Μαδρίτη «βράζει» από τη ζέστη

31.000 άστεγοι σε όλη την Ισπανία

Ο Δήμος της Μαδρίτης βρίσκεται σε επιφυλακή και με υπαλλήλους προσπαθεί να προσεγγίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο και έχουν ανάγκη. Ωστόσο, ορισμένα κέντρα φιλοξενίας τον Αύγουστο κλείνουν λόγω έλλειψης εθελοντών. Σύμφωνα με ΜΚΟ εκτιμάται ότι σε όλη την Ισπανία βρίσκονται περίπου 31.000 άστεγοι. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ανάμεσα τους βρίσκονται πολλοί μετανάστες αλλά και Ισπανοί πολίτες.

«Με την ακραία ζέστη παρατηρούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στους δρόμους και δεν έχουν σπίτι. Όμως αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν όλες τις εποχές του χρόνου. Η αστεγία δεν είναι ένα μετεωρολογικό πρόβλημα», δηλώνει στο iefimerida η εκπρόσωπος της ΜΚΟ RAIS, που ασχολείται αποκλειστικά με τους άστεγους στην Ισπανία, Χέμα Καστίγια.

«Προφανώς με ένα κύμα καύσωνα οι δρόμοι για αυτούς τους ανθρώπους μετατρέπονται σε κόλαση. Η αφυδάτωση, οι μύγες, τα κουνούπια, ο ιδρώτας, όλα αυτά είναι πολύ ενοχλητικά για τον καθένα μας, πόσο μάλλον για εκείνους που είναι στο δρόμο, απροστάτευτοι», προσθέτει.

Η κ. Καστίγια υποστηρίζει πως η αστεγία είναι ένα από τα κορυφαία θέματα στην χώρα και πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για την μείωση του φαινομένου. «Εμείς στην ΜΚΟ RAIS αγωνιζόμαστε ώστε κανένας άνθρωπος να μη μείνει στο δρόμο. Θέλουμε να υπάρξει τέτοια πολιτική που να εξαλείψει την αστεγία. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη που να κινητοποιηθεί για αυτό τον σκοπό» καταλήγει η κ. Χέμα Καστίγια.

Το iefimerida στην Ισπανία – Αγωνία για τους άστεγους, βρίσκονται εκτεθειμένοι στον καύσωνα [εικόνες]  | iefimerida.gr 2



Οι Αρχές στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, παρ’ ότι το κύμα καύσωνα αρχίζει και υποχωρεί, βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να κατασβέσουν τα πύρινα μέτωπα που ήδη μαίνονται σε δασικές εκτάσεις τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία.

Οι άστεγοι στη Μαδρίτη αναζητούν σκιά σε υπόστεγα για να προστατευθούν από τη ζέστη
Το iefimerida στην Ισπανία – Αγωνία για τους άστεγους, βρίσκονται εκτεθειμένοι στον καύσωνα [εικόνες]  | iefimerida.gr 4
Στους 40 βαθμούς έχει σκαρφαλώσει ο υδράργυρος
Το iefimerida στην Ισπανία – Αγωνία για τους άστεγους, βρίσκονται εκτεθειμένοι στον καύσωνα [εικόνες]  | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία άστεγοι καύσωνας ζέστη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ