Κινεζική είσοδος στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου - iefimerida.gr

Κινεζική είσοδος στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου

Κύπρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυναμική μπαίνουν στο ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου οι Κινέζοι, οι οποίοι επιθυμούν την κατασκευή τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη, στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, πέραν της Noble και της Delek για την κατασκευή του τερματικού, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η κρατική κινεζική εταιρεία ενέργειας CNOOC.

Μάλιστα, η κινεζική κρατική εταιρεία φαίνεται πως παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία του τερματικού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Re-designing the European Energy map» το οποίο οργανώθηκε από το βρετανικό περιοδικό «The Economist» , ο κ. Συλικιώτης κατέστησε σαφές πως επιθυμία της Κύπρου είναι η κατασκευή ενός τερματικού με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια ώρα όμως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή στο τερματικό και άλλων κρατών χωρίς όμως να υπάρχει κάτι απτό σήμερα.

Δεν θα υπογραφεί μνημόνιο στο συνέδριο

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του συνεδρίου δεν πρόκειται να υπογραφεί κανένα μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει ένα αρχικό μνημόνιο το οποίο όμως ακόμα δεν έχει μελετήθηκε ενδελεχώς και συνεπώς δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία υπογραφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ