Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν επί χρόνια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα - iefimerida.gr

Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν επί χρόνια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα

Aντανάκλαση του κτιρίου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα στη βιτρίνα του καταστήματος Army of Russia (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια Ρωσίδα κατάσκοπο που εργαζόταν για πάνω από δέκα χρόνια στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ξεσκέπασαν πράκτορες της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ.

Η ρωσικής υπηκοότητα γυναίκα, η οποία εργαζόταν για τη Μυστική Υπηρεσία, μια υπηρεσία που αναλαμβάνει αποστολές προστασίας και έρευνας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, δεν είχε προκαλέσει υποψίες μέχρι το 2016, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται έναν αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Αλλά στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας οι αμερικανικέςΑρχές παρατήρησαν ότι η υπαλληλος είχε τακτικές συναντήσεις με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, FSB, τη διάδοχο της KGB.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία πρώτη αποκάλυψε την υπόθεση.

«Δεν είχε πρόσβαση σε υψηλά διαβαθμισμένες πληροφορίες», σχολίασε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN.

«Φανταζόμαστε ότι όλοι μιλούν με την FSB, όμως εκείνη τους έδινε πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες θα έπρεπε», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν επί χρόνια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα  | iefimerida.gr 0

Η γυναίκα απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι, λίγο καιρό πριν απελαθούν από τη Ρωσία 750 από τα συνολικά 1.200 μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσινγκτον.

«Η Μυστική Υπηρεσία προσπαθεί να καλύψει τη διαρροή απολύοντάς τη», σχολίασε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών στη Guardian, η οποία επισημαίνει ότι δεν έχει διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για το συμβάν.

«Μόνο μια έρευνα σε βάθος από εξωτερική πηγή μπορεί να καθορίσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωσή της η Μυστική Υπηρεσία παραδέχεται ότι όλοι οι ξένοι υπήκοοι «που παρέχουν υπηρεσίες για την εκπλήρωση της αποστολής μας, διοικητικής ή άλλης, ενδέχεται να επηρεαστούν από τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών».

Όμως κανένα από αυτά τα πρόσωπα δεν είναι σε θέση «να αποκτήσει πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε η αμερικανική υπηρεσία.

To ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει άγνοια

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει άγνοια για το περιστατικό.

« Δεν γνωρίζω για ποιόν πρόκειται, περί τίνος πρόκειται»,απάντησε η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, όταν ρωτήθηκε για την ρωσίδα κατάσκοπο που εργάζονταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχ. Η Ζαχάροβα προσέθεσε ότι, « αν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, ας τα παρουσιάσουν, θα τα δούμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν να σχολιάσω κάτι, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο».

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ/AFP-Reuters- DPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ Μόσχα κατασκοπεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ