Σχεδιάζουν μανδύα που θα «κρύβει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα - iefimerida.gr

Σχεδιάζουν μανδύα που θα «κρύβει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα

εφεύρεση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλές φορές έχουμε σκεφτεί «αόρατους μανδύες» που εξαφανίζουν αντικείμενα από το πεδίο όρασής μας. Τώρα μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων σχεδιάζει ένα νέου τύπου θερμικό μανδύα, που θα «εξαφανίζει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα.

Στόχος του μανδύα θα είναι να ξεγελά τη θερμότητα διαχέοντας τη γύρω από το αντικείμενο χωρίς αυτό να την απορροφά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεμπαστιέν Γκενό του Ινστιτούτου Φρεσνέλ και του πανεπιστημίου Αιξ- Μασσαλίας/CNRS, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Optic Express», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι ένας τέτοιος θερμικός μανδύας είναι θεωρητικά εφικτός και πιστεύουν ότι μπορεί να κατασκευαστεί.

Μια τέτοια εφεύρεση θα ήταν άκρως σημαντική για τομείς της βιομηχανίας όπως η μικροηλεκτρονική, καθώς θα προστατέυονται έτσι τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτημάτα από την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς μεγάλη χρησιμότητα θα είχε και σε τομείς όπως η διαστημική τεχνολογία.

Ο πρώτος μανδύας αορατότητας προτάθηκε το 2006 και από τότε σε όλο τον κόσμο γίνονται πολλές έρευνες, οι οποίες συνεχώς προοδεύουν και, παράλληλα, έχουν επεκταθεί και σε άλλα φυσικά φαινόμενα πέρα από το φως.

Η επίτευξη «αορατότητας» όμως σε σχέση με τη θερμότητα είναι πιο δύσκολο ζήτημα, επειδή η θερμότητα δεν ταξιδεύει με την μορφή κυμάτων (όπως το φως, ο ήχος ή οι σεισμοί), αλλά απλώς διαχέεται από τις θερμές προς τις ψυχρές περιοχές. Οι Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να εφαρμόσουν, από μαθηματική και φυσική άποψη, και στη θερμότητα τις ίδιες οπτικές αρχές που ισχύουν για τα κύματα του φωτός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ