Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει καύσωνα -Τα στάδια μέχρι τη θερμοπληξία [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει καύσωνα -Τα στάδια μέχρι τη θερμοπληξία [εικόνες]

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, καθώς το θερμόμετρο να δεν αποκλείεται να δείξει μέχρι και τους 50ο C.

Ο καύσωνας «της χιλιετίας» αναμένεται να πλήξει κυρίως την Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.

Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας εκτεθεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες όπως 40 και 50 βαθμούς Κελσίου.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει καύσωνα -Τα στάδια μέχρι τη θερμοπληξία [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το σώμα λειτουργεί σωστά μέσα σε ένα μικρό θερμοκρασιακό εύρος, μεταξύ δηλαδή των 36 μέχρι 37,5 βαθμών Κελσίου.

Εκεί απαλλάσσεται από την θερμότητα κυρίως με την διαδικασία της εφίδρωση, αλλά και μέσω της αναπνοής.

Οταν όμως το θερμόμετρο ξεκινά να ανεβαίνει τότε το σώμα μας αρχίζει και ιδρώνει ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Από ποια θερμοκρασία και πάνω είναι επικίνδυνη;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία για το σώμα είναι μεταξύ 18 και 24 βαθμών Κελσίου. Από εκεί και πέρα αρχίζουν και αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει καύσωνα -Τα στάδια μέχρι τη θερμοπληξία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και σε τι είναι συνηθισμένος ο οργανισμός, καθώς δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε θερμότερες χώρες αντιμετωπίζουν και καλύτερα έναν επικείμενο καύσωνα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου και συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, τότε υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Οταν όμως η θερμοκρασία φτάσει στους 40 βαθμούς, τότε ακόμη και χωρίς η υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα, η ζέστη γίνεται επικίνδυνη.

Ο κίνδυνος όμως είναι πολύ μεγαλύτερος όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Σημασία έχει πάντως και το αν ο άνθρωπος ανήκει ή όχι στις ευπαθείς ομάδες.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει καύσωνα -Τα στάδια μέχρι τη θερμοπληξία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οι ηλικιωμένοι, τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ακραίες συνθήκες θερμότητας, όπως είναι εκείνοι με χρόνιες παθήσεις δηλαδή με καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα αναπνοής.

Η καθηγήτρια Virginia Murray της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας, η οποία έχει μελετήσει την επίδραση της θερμότητας στο σώμα αναφέρει: «Το πιο τρομακτικό και επικίνδυνο απ΄όλα είναι όταν το σώμα δεν μπορεί να «κατεβάσει» την θερμοκρασία του.

Και συνεχίζει: «Οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να πάμε κάπου που να μπορούμε να δροσιστούμε. Οι άνθρωποι δηλαδή τότε πρέπει να αναζητήσουν κάποιον χώρο που να έχει κλιματισμό».

«Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, η ιστορία δείχνει ότι η θερμότητα μπορεί να είναι δολοφονική», αναφέρει.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει καύσωνα -Τα στάδια μέχρι τη θερμοπληξία [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2003 - το καυτότερο καλοκαίρι από το 1.500 - εκτιμάται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 70.000 ανθρώπων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, μέχρι 10.000 θάνατοι λέγεται ότι προκλήθηκαν από το καυτό καλοκαίρι του 1988 στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, από όλες τις φυσικές καταστροφές που μπορούν να χτυπήσουν, οι ακραίες θερμοκρασίες (κρύο ή ζέστη) είναι οι πιο θανατηφόρες, προκαλώντας περισσότερους θανάτους συνολικά από πλημμύρες, σεισμούς και ανεμοστρόβιλους.

Φωτογραφίες:AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ζέστη σώμα καύσωνας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ