Τι θα γίνει με γερμανικές αποζημιώσεις, ύψους 165 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Τι θα γίνει με γερμανικές αποζημιώσεις, ύψους 165 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ύψους 165 δισ. ευρώ περίπου εξετάζεται σήμερα σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα ενημερώσουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι οποίοι θα αναφερθούν στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το καταναγκαστικό δάνειο.

Οι διεκδικούμενες οφειλές είναι δύο κατηγοριών:

  • Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους  τόκους.
  •  Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.

Οι ανωτέρω υπολογισμοί έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Να θυμήσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναβληθεί η συζήτηση, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Η συνεδρίαση για το θέμα αυτό, είχε καθοριστεί για τις 15 Μαρτίου μετά το αίτημα που είχαν καταθέσει βουλευτές με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Π. Κουρουμπλή να κληθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί στις Επιτροπές να ενημερώσουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα μας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου τότε ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος της ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση, καθώς δεν μπορούσε να παραστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λόγω άλλων υποχρεώσεων του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ