Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανεύθυνες οι μονομερείς έρευνες των Ελληνοκυπρίων για τους υδρογονάνθρακες

Η Αγκυρα επιτέθηκε σε ξένους διπλωμάτες που εξέφρασαν τη στήριξή τους για τις έρευνες της Κύπρου για τους υδρογονάνθρακες σε πρόσφατο συνέδριο.

Οι δηλώσεις τους ήταν αδικαιολόγητες, σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. «Τους συστήνουμε να μην ξεπερνούν τις αρμοδιότητές τους», πρόσθεσε.

Ο Ακσόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο ότι «η πλευρά των Ελληνοκυπρίων επιμένει να ενεργεί σαν να είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού και συνεχίζουν τις μονομερείς έρευνες για τους υδρογονάνθρακες». Με αυτές τις ενέργειες, συνέχισε, «αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους».

Αυτή η συμπεριφορά, υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος, απέχει πολύ από το πνεύμα του συμβιβασμού και δείχνει ότι «η Ελληνοκυπριακή διοίκηση απέτυχε να αντιληφθεί τις δυνατότητες της οικονομικής συνεργασίας που θα ήταν αποτέλεσμα μίας επίλυσης για την οποία τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία κάνουν υπέρτατη προσπάθεια για να επιτευχθεί».

Ακόμη, ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει προειδοποιήσεις «για αυτά τα ανεύθυνα βήμα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης». «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κύπρος υδρογονάνθρακες χαμι ακσοι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ