Τόμσεν: Δεν φταίει το πρόγραμμά μας, φταίνε οι Ελληνες - iefimerida.gr

Τόμσεν: Δεν φταίει το πρόγραμμά μας, φταίνε οι Ελληνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε ευθύνη για την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα αποποιήθηκαν τα μέλη της Τρόικα κατά την «ανάκριση» τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, Πολ Τόμσεν επικαλέστηκε «οργανωμένα συμφέροντα που τοποθετούν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, απειλώντας την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης Ελλάδας».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας της τάξεως του 15%, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι δεν φταίει το πρόγραμμα της Τρόικα αλλά οι Ελληνες που δεν έχουν κάνει μεταρρυθμίσεις. «Γι αυτό και απέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά.

Εκπροσωπώντας την Τρόικα, εκτός του κ. Τόμσεν, ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόργκ Ασμουσεν, υπεραμύνθηκαν της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Με τον κ. Ρεν να δηλώνει ότι είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του προγράμματος και τον κ. Ασμουσεν να τονίζει ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου. Προέβλεψε δε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

Σε αυτό το σημείο και από τις τρεις πλευρές έγινε παραδεκτό ότι ναι μεν είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα αλλά επισήμαναν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί.

Μάλιστα, έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Αναφερόμενοι στους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος στάθηκαν ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Επέμειναν, επίσης, στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ρεν, μιλώντας επισήμανε πως ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά επαρκής ώστε να γίνουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της ή για να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο Μνημόνιο, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η Τρόικα βοήθησε στο σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να κλείσουν, ενώ χαρακτήρισε τη συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου τομέα, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του προγράμματος.

Συνεχίζοντας, ο επίτροπος τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της Ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει.

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο κ. Ρεν.

Από ελληνικής πλευράς:

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη είπε ότι η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που επιβάλει η Τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη της τους εργαζόμενους και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που καλπάζει.

«Το ίδιο φάρμακο που δίνεται στον Έλληνα, Πορτογάλο και Ισπανό ασθενή αντί να βελτιώνει την κατάστασή του τη χειροτερεύει», είπε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι «προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος».

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Πουπάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «απαιτείται ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της Ε.Ε..

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η Τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε., οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πως θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ