Η συντριβή του φλεγόμενου Κονκόρντ στο Παρίσι -Η αρχή του τέλους για το υπερηχητικό θηρίο [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η συντριβή του φλεγόμενου Κονκόρντ στο Παρίσι -Η αρχή του τέλους για το υπερηχητικό θηρίο [εικόνες & βίντεο]

Το φλεγόμενο Κονκόρντ πάνω από το Παρίσι / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιουλίου 2000 όταν ένα φλεγόμενο υπερηχητικό αεροπλάνο Κονκόρντ (Concorde) φλέγεται πάνω από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι και συντρίβεται.

Ηταν η αρχή του τέλος για το πιο εντυπωσιακό, πιο γρήγορο, αλλά και πιο δαπανηρό επιβατηγό αεροσκάφος.

Η τραγωδία πάνω από το Παρίσι

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 109 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος και άλλα τέσσερα άτομα στο έδαφος. Η πτήση 4590 της Air France, που θα πετούσε από το Σαρλ ντε Γκολ προς το JFK της Νέας Υόρκης συνετρίβη κατά την απογείωση της, σκοτώνοντας και τους 100 επιβάτες μαζί με εννέα μέλη του πληρώματος, καθώς και τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στο έδαφος.

Η αρχή του τέλους για το υπερηχητικό αεροσκάφος γράφτηκε στο Παρίσι

Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας μεταλλικού ελάσματος που αποκολλήθηκε από ένα αεροπλάνο DC-10 της Continental, το οποίο απογειώθηκε λίγο πριν από το υπερηχητικό αεροσκάφος της Air France από τον ίδιο διάδρομο απογείωσης. Το Cοncorde χτύπησε το έλασμα από τιτάνιο, που είχε μήκος 43 εκατοστά, με αποτέλεσμα να κατακερματιστεί ένα ελαστικό των τροχών. Τμήμα σκληρού ελαστικού τρύπησε τη δεξαμενή καυσίμων με αποτέλεσμα να διαρρεύσει κηροζίνη, η οποία άρπαξε φωτιά προκαλώντας την έκρηξη. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων δόθηκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο του 2004. Το 2008, ο Γάλλος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον της Continental Airlines, η οποία αρνήθηκε ότι φέρει ευθύνη για το τραγικό περιστατικό.
Εν τέλει η Continental απαλλάχτηκε από τις ποινικές ευθύνες, όμως της αναγνωρίστηκε η υποχρέωση να πληρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε αποζημίωση στην AIR France.

Τα συντρίμμια από τη συντριβή του Κόνκορντ στο Παρίσι

Το υπερηχητικό που μάγευε

Το Κονκόρντ (Concorde) ήταν ένα γαλλοβρετανικό υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήσεις μέχρι το 2003. Ήταν το ένα από τους δύο τύπους υπερηχητικών επιβατηγών αεροπλάνων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (το άλλο ήταν το Tupolev Tu-144), αλλά και το μόνο που εντάχθηκε σε δρομολογημένες πτήσεις.

Το Κονκόρντ αποτέλεσε για μισό αιώνα το καύχημα της αγγλο-γαλλικής αεροναυπηγικής συνεργασίας, πετούσε με ταχύτητα Μαχ 2,02 (= 2,02 φορές την ταχύτητα του ήχου) σε μέγιστο ύψος 60.000 πόδια (18,3 χιλιόμετρα).

Και όμως, παρά τις δεκαετίες που παρήλθαν από την πρώτη εμφάνιση του τύπου αυτού του αεροσκάφους, μυστήριο ακόμα συνεχίζει να καλύπτει, τουλάχιστον στους στρατιωτικούς κύκλους, αν τελικά η κατασκευή του προήλθε από ειλικρινή συνεργασία και όχι "εξ ανάγκης" κατόπιν βιομηχανικής κατασκοπείας, όπως επίσης και τους λόγους σκοπιμότητας της δημιουργίας του, αν ήταν δηλαδή ζήτημα γοήτρου των δύο χωρών, ή καθαρά εμπορικοί, ή μιμητισμός του γιγαντισμού πλοίων που άρχισε εκείνη την περίοδο.

Το υπερηχητικό αεροσκάφος που μάγευε -Ολοι ήθελαν να ταξιδέψουν με αυτό

Η πρώτη παρουσίαση στις 21 Ιανουαρίου 1976

Σημειώνεται ότι στην έκθεση αεροδιαστημικής του Λε Μπουρζέ το 1961 οι διπλωματικοί και στρατιωτικοί ακόλουθοι δεν έκρυβαν την έκπληξή τους αλλά και την απορία τους όπου μία γαλλική και μία αγγλική εταιρεία παρουσίαζαν τα πρωτοποριακά μοντέλα τους που έμοιαζαν όμως εκπληκτικά στο σχεδιασμό τους, ήταν το μετέπειτα κονκόρντ. Λίγους μήνες μετά, ανακοινώθηκε επίσημα η γαλλο-βρετανική συνεργασία στη κατασκευή του πρωτοποριακού αυτού τύπου.

Η πτήση που πραγματοποίησε το Κονκόρντ έγινε στις 2 Μαρτίου 1969 και έλαβε μέρος στην πρώτη του παρουσίαση στις 21 Ιανουαρίου 1976. Αποσύρθηκε μόνιμα στις 26 Νοεμβρίου 2003.

Το αγγλογαλλικής κατασκευής Κονκόρντ αντιπροσώπευε ένα τεχνολογικό επίτευγμα ως το πρώτο υπερηχητικό επιβατηγό αεροπλάνο. Στην πρώτη του παρουσίαση στο κοινό, τροχιοδρόμησε στο αεροδρόμιο της Τουλούζ στις 11 Δεκεμβρίου του 1967. Η συνεργασία των Βρετανών και των Γάλλων έφτασε στο πιο ψηλό της σημείο, όσο και αν ως την τελευταία στιγμή μαινόταν η διαμάχη για το κατά πόσο το Κονκόρντ (στα γαλλικά Concorde, στα αγγλικά Concord) γράφεται με ή χωρίς τελικό "e".

Απίστευτες δυνατότητες, «διαστημικές» ταχύτητες, αλλά μεγάλο κόστος

Απίστευτες δυνατότητες

Ικανό να αναπτύξει ταχύτητα υπεδιπλάσια εκείνης του ήχου, το Κονκόρντ πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση με το γαλλικό πρωτότυπο 001(F-WTSS) στις 2 Μαρτίου του 1969 από την Τουλούζη της Γαλλίας, ενώ 37 ημέρες αργότερα, στις 9 Απριλίου απογειώθηκε και το πρώτο αγγλικό πρωτότυπο Κονκόρντ 002(G-BSST) από το Φίλτον της Αγγλίας.

Άρχισε να πετά ως επιβατικό αεροσκάφος στις 21 Ιανουαρίου 1976 και από τότε έχει μεταφέρει 2,5 εκατομμύρια επιβάτες. Κατασκευάστηκαν συνολικά 20 αεροσκάφη, 2 πρωτότυπα, 2 προ-παραγωγής, 16 παραγωγής, από τα οποία 2 δεν μπήκαν σε εμπορικές πτήσεις. Όλα, εκτός από 2, έχουν διατηρηθεί. Στις 25 Ιουλίου 2000 το Κονκόρντ της πτήσης Air France 4590 συνετρίβη στη Γαλλία, η μόνη απώλεια αεροσκάφους Κονκόρντ.

Το Κόνκορντ ήταν εντυπωσιακό από όπου και αν το έβλεπε κανείς

Θρίαμβος της αεροναυπηγικής, αλλά κολοσσιαίο κόστος

Η λεπτή σιλουέτα του αεροσκάφους πρόδιδε την υπερηχητική του ταχύτητα, αλλά αποκάλυπτε και το μοιραίο μειονέκτημά του. Πραγματικός θρίαμβος της αεροναυπηγικής, το Κονκόρντ έδειχνε προορισμένο για μεγάλες επιτυχίες, αλλά δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ταχύτητα, οι σχεδιαστές του το καταδίκασαν: ο μικρός αριθμός επιβατών που μπορούσε να μεταφέρει, σε συνδυασμό με την περιορισμένη εμβέλειά του, το κολοσσιαίο κόστος του και την μεγάλη ηχορρύπανση που προκαλούσε, το οδήγησαν τελικά στο περιθώριο, βοηθούντος και του πολέμου που του έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η συντριβή του φλεγόμενου Κονκόρντ στο Παρίσι -Η αρχή του τέλους για το υπερηχητικό θηρίο [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
Η συντριβή του φλεγόμενου Κονκόρντ στο Παρίσι -Η αρχή του τέλους για το υπερηχητικό θηρίο [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6

Η συντριβή του Κονκόρντ της πτήσης 4590 και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος συντήρησης του γερασμένου Κονκόρντ οδήγησαν στην απόσυρσή του. Το τελευταίο Κονκόρντ της Air France απογειώθηκε στις 30 Μαΐου 2003, ενώ η British Airways έκανε την τελευταία πτήση με τον τύπο αυτό στις 24 Οκτωβρίου 2003.

Γενικά χαρακτηριστικά

 • Πλήρωμα: 3 (2 χειριστές και μηχανικός πτήσης 1)
 • Χωρητικότητα: 92 - 120 επιβάτες
 • Μήκος: 61,66 m
 • Άνοιγμα φτερών: 25,6 m
 • Ύψος: 12,2 m
 • Πλάτος της ατράκτου: κατ' ανώτατο όριο 2,87 m εξωτερικό, 2,62 m εσωτερικό
 • Ύψος ατράκτου: κατ 'ανώτατο όριο 3,30 m, εξωτερικό, 1,96 m εσωτερικό
 • Επιφάνεια πτέρυγας: 358,25 m2
 • Βάρος (κενό): 78.700 κιλά (78,7 τόνοι)
 • Ωφέλιμο φορτίο: 111.130 κιλά (111,1 τόνοι)
 • Κινητήρας: 4 × Rolls-Royce/SNECMA Olympus 593 Mk 610 μετάκαυσης
 • Ξηρή ώση: 32.000 lbf (140 kN) έκαστος κινητήρας
 • Ώση με μετάκαυση: 38.050 lbf (169 kN) έκαστος κινητήρας
 • Μέγιστο φορτίο καυσίμου: 95.680 κιλά (95,6 τόνοι)
 • Μέγιστο βάρος τροχοδρόμησης: 187.000 κιλά (187 τόνοι)
 • Επιδόσεις
 • Μέγιστη ταχύτητα:Mach 2,04 (≈1,354 mph, 2179 χλμ/ώρα, 1.176 κόμβοι) σε υψόμετρο cruise
 • Ταχύτητα cruise:Mach 2,02 (≈1,340 mph, 2158 χλμ/ώρα, 1.164 κόμβοι) σε υψόμετρο cruise
 • Αυτονομία: 3.900 ναυτικά μίλια (4,488.04 μίλια, 7,222.8 χλμ)
 • Ρυθμός ανόδου: 5.000 πόδια/λεπτό (25,41 m/s)
 • Κατανάλωση καυσίμου: 46,85 lb/mi (13.2 kg/km)
 • Αναλογία Ώσης/Βάρους: 0.373
 • Μέγιστη θερμοκρασία μύτης: 260 °F (127 °C)
 • Απαιτούμενος διάδρομος (με μέγιστο φορτίο): 3.600 m (11.800 ft)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ