Φρίκη στο Καμερούν: Ο στρατός κατηγορείται ότι έκαψε χωριά και σκότωσε άοπλους [βίντεο] - iefimerida.gr

Φρίκη στο Καμερούν: Ο στρατός κατηγορείται ότι έκαψε χωριά και σκότωσε άοπλους [βίντεο]

Φωτογραφία: YouTube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπος με φρικτές κατηγορίες για πυρπόληση χωριών και δολοφονίες αμάχων βρίσκεται ο στρατός του Καμερούν.

Σύμφωνα με έκθεση-σοκ της Human Rights Watch 20 χωριά πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες κάηκαν ζωντανές στις αγγλόφωνες περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Από τα τέλη του 2016, είναι σε εξέλιξη στην περιοχή αυτή μια κλιμακούμενη σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων της γαλλόφωνης κυβέρνησης και αγγλόφωνων αυτονομιστών που ζητούσαν να χρησιμοποιείται η Αγγλική γλώσσα σε σχολεία και δικαστήρια.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντόπισε αρκετές εκατοντάδες σπίτια στα πυρπολημένα χωριά και συνέλεξε μαρτυρίες από κατοίκους, που κατήγγειλαν ως υπεύθυνες τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ωμότητες και από τους αυτονομιστές

Στην έκθεσή της καταγράφει επίσης την πυρπόληση σχολείων από ένοπλους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες παιδιά να στερούνται της εκπαίδευσης την τελευταία διετία.

Οι αριθμοί των αυτονομιστών, που οραματίζονται την ίδρυση δικού τους κράτους, της «Δημοκρατίας της Αμπαζονίας» έχουν αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η βίαιη καταστολή, και ιδιαίτερα μετά τον περασμένο Οκτώβριο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές και τραυμάτες πάνω από 100, ενώ εκατοντάδες σαπίζουν στις φυλακές και πάνω από 180.000 αναγκάστηκαν μέσα στο κύμα βίας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κυβέρνηση του Καμερούν λέει ότι η βία που άσκησαν οι δυνάμεις της ήταν «ανάλογη με την έκταση της απειλής», αλλά η HRW επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι οι στρατιώτες διέπραξαν ωμότητες, να τις σταματήσει και να φροντίσει ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καμερούν ΑΜΠΑΖΟΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ