Στην Τουρκία, τα ξενοδοχεία «muslim friendly» ξεχειλίζουν από τουρίστες [εικόνες] - iefimerida.gr

Στην Τουρκία, τα ξενοδοχεία «muslim friendly» ξεχειλίζουν από τουρίστες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κύματα επιθέσεων, απόπειρα πραξικοπήματος, οι ταξιδιώτες τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν την Τουρκία. Ωστόσο, ένας τομέας αντιστέκεται στην κρίση: ο τουρισμός χαλάλ.


Η Τουρκία είναι σήμερα από τους πρώτους προορισμούς για τουρισμό χαλάλ -4ος στην παγκόσμια κατάταξη του Global Muslim Travel Index, ακριβώς πίσω από την Μαλαισία, την Ινδονησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το έγκριτο σάιτ Slate ταξίδεψε στην παραθαλάσσια πόλη Alanya και η δημοσιογράφος αφηγείται την εμπειρία της. Εδώ υπάρχουν πάνω από 500 ξενοδοχειακά συγκροτήματα τα οποία ανταγωνίζονται σε ιδέες για να προσελκύσουν τουρίστες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τα ξενοδοχεία «halal friendly».


«Υπάρχουν περίπου 50 ξενοδοχεία παραλιακά, με πισίνες στην Τουρκία και η Αντάλια είναι νούμερο ένα προορισμός», εξηγεί η υπεύθυνη μάρκετινγ Rebecca Widring, του σάιτ Halal Booking, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 και έγινε νούμερο ένα παγκοσμίως για τις κρατήσεις online σε ξενοδοχεία για μουσουλμάνους τουρίστες.


Ενα από αυτά είναι το ξενοδοχείο Bera, πεντάστερο. Διαθέτει 330 δωμάτια, πάνω από 1.000 κρεβάτια και είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για μουσουλμάνους.


Δίπλα στην παραλία βρίσκονται δύο πισίνες: μια για τους άνδρες και η άλλη για τα παιδιά. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να μείνουν στην πισίνα με τον όρο να φοράνε μπουρκίνι, αλλά απαγορεύεται να κολυμπήσουν.

Στην Τουρκία, τα ξενοδοχεία «muslim friendly» ξεχειλίζουν από τουρίστες [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Καθισμένη στο καφέ, δίπλα στην πισίνα, η Φατίμα, γαλλο-αλγερινής καταγωγής, παρατηρεί από μακριά τον σύζυγό της και τον γιό της να παίζουν στο νερό. «Είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε αυτού του τύπου τις διακοπές και πραγματικά είναι υπέροχα. Επιτέλους, αληθινές διακοπές». Στην Αλάνια, όπως λέει, μπορεί να φορέσει το μπουρκίνι της, μαύρο με πούλιες, χωρίς να την κοιτάζουν παράξενα. «Συνήθως πηγαίνουμε για διακοπές στην Ντοβίλ, στη βόρεια Γαλλία και στην παραλία όλοι με κοιτάζουν παράξενα. Εδώ νιώθω άνετα», λέει.


Οι γυναίκες είναι ελάχιστες στην παραλία, όλες βρίσκονται στην οροφή του ξενοδοχείου. Ενα ασανσέρ αποκλειστικά για γυναίκες βρίσκεται στη διάθεσή τους. Στον έκτο όροφο, μετά από έλεγχο της ασφάλειας, ανακαλύπτει κανείς μια πανοραμική θέμα στη θάλασσα και στις δύο πισίνες που εκτείνονται σε όλη την επιφάνεια του ξενοδοχείου.


Εδώ περίπου πενήντα γυναίκες μαυρίζουν, φορώντας μπικίνι και οι φωτογραφίες απαγορεύονται αυστηρά. Από τα ηχεία ακούγεται μουσική ποπ. Το προσωπικό είναι αποκλειστικά γυναίκες και μια μητέρα παίζει τάβλι με την κόρη της. «Στη ζωή είμαστε με τις μαντήλες. Αφησα τον σύζυγό μου και τον γιό μου στο σπίτι και ήρθαμε με την κόρη μου, 16 ετών, να περάσουμε πενθήμερες διακοπές. Εδώ, όπως βλέπετε, είμαστε πραγματικά ήσυχες». Και η κόρη της προσθέτει, χαμογελώντας: «Εδώ είναι μόνο για γυναίκες και μπορούμε να φορέσουμε το μπικίνι μας, έχουμε κι εμείς ανάγκη από βιταμίνη D!»


«Εχουμε ένα πιστοποιητικό 100% χαλάλ, το οποίο μας δίνει η Diyanet [διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων], εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Ismail Özcan. Με ποιά κριτήρια το παίρνει κάποιος; «Δεν πουλάμε αλκοόλ στο ξενοδοχείο, η τροφή και τα προϊόντα μας είναι χαλάλ, υπάρχουν αίθουσες προσευχής -ένας ιμάμης έρχεται στο ξενοδοχείο κάθε Παρασκευή- για άνδρες και γυναίκες και έχουμε περιοχές αυστηρά για κάθε φύλο», προσθέτει.
Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία «muslim friendly» της περιοχής είναι τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει το Κοράνι, ένα χαλί για προσευχή και ένα βέλος στον τοίχο δείχνει την κατεύθυνση της Μέκκας.


Το πεντάστερο Wome Deluxe ξεχειλίζει από κόσμο. Κατασκευάστηκε πριν από δύο χρόνια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μουσουλμάνων τουριστών και είναι χλιδάτο. Στο ισόγειο η αίθουσα προσευχής μοιάζει με τζαμί. «Μόλις προσευχήθηκα. Εδώ στο ξενοδοχείο έχουμε όσα θέλουμε», δηλώνει ο Nurettin, ένας Τούρκος του Βελγίου που ήρθε διακοπές με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.
Η είσοδος του ξενοδοχείου μοιάζει με εμπορικό κέντρο: αγορές μπουρκίνι, αξεσουάρ παραλίας κάθε είδους, σούπερ μάρκετ, σουβενίρ και καφέ-εστιατόρια.

Στην Τουρκία, τα ξενοδοχεία «muslim friendly» ξεχειλίζουν από τουρίστες [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Στην Τουρκία ο τομέας του τουρισμού επλήγη τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες εγκατέλειψαν την Τουρκία μετά τα κύματα επιθέσεων του 2015 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, μέσα σε πέντε μήνες η Τουρκία δέχτηκε 11 εκατομμύρια τουρίστες το 2018.
Ο μόνος τουρισμός που δεν γνώρισε πτώση ήταν ο τομέας χαλάλ. Δεν γνωρίζει κρίση. Πολλά ξενοδοχεία έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και ξεκίνησαν τις υπηρεσίες χαλάλ.


Αλλά και στους λόφους της πόλης, στο χωριό Islamlar κατασκευάζονται πολλές βίλες «muslim friendly». Στην τελευταία του αναφορά για την παγκόσμια ισλαμική οικονομία, η Thomson Reuters εκτιμά ότι ο τομέας του χαλάλ τουρισμού θα ανέλθει στα 283 δις δολάρια, ήτοι το 14% της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού.
Οι υπεύθυνοι του σάιτ Halal Booking κάνουν λόγο για μια «τρομακτική ανάπτυξη». «Υπάρχουν μεγαλύτερη ζήτηση παρά προσφορά», δηλώνει η Rebecca Widring. «Καταγράφουμε 35.000 άτομα στην Τουρκία για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και νομίζω ότι θα φθάσουμε τις 80 000 κρατήσεις ως το τέλος του έτους. Πρόκειται για 100% ανάπτυξη κάθε χρόνο».

Στην Τουρκία, τα ξενοδοχεία «muslim friendly» ξεχειλίζουν από τουρίστες [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Τα ξενοδοχεία «muslim friendly» προτείνουν τιμές μαζί με φαγητό χαλάλ. Στο Bera, η χαμηλότερη τιμή είναι 200 ευρώ το δωμάτιο και ανεβαίνει όσο αυξάνονται οι υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα δεδομένα του σάιτ Halal Booking, το 23% έρχονται από τη Γερμανία (Τουρκο-γερμανοί), το 16% από την Αγγλία, το 11% από το Βέλγιο και το 8% από τη Γαλλία. «Οι ντόπιοι Τούρκοι είναι το 14% της πελατείας» λέει η Rebecca Widring.
«Υπολογίζοντας το αεροπλάνο και το ξενοδοχείο, αυτό το ταξίδι στοιχίζει δύο φορές ακριβότερα από τις κανονικές διακοπές. Αλλά αυτή η τιμή αξίζει για να είναι κάποιος άνετα», δηλώνει ο Mohamed.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία διακοπές Μουσουλμάνοι ΧΑΛΑΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ