Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας δεν ήταν τόσο κακή - iefimerida.gr

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας δεν ήταν τόσο κακή

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι /Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν τοσο κακή όσο φοβούνταν ορισμένοι, επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φάνηκε να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της Ουκρανίας», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Στη σύνοδο του Ελσίνκι ο Τραμπ δεν επέκρινε τη Ρωσία για κανένα από τα ζητήματα –από τη Συρία και την Ουκρανία μέχρι τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία– που έχουν φέρει τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση στο χαμηλότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θορυβήθηκε από τις δηλώσεις του Τραμπ, απάντησε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των συμμάχων των ΗΠΑ. «Βλέπω τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του Ελσίνκι, όπου θα μπορούσε ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας (σ.σ. ο Πούτιν) να πιέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για παραχωρήσεις. Αλλά δεν είδα κάποια παραχώρηση, ούτε στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας, ούτε στον πόλεμο της Ουκρανίας», είπε ο Μοραβιέτσκι.

Κατά τον Πολωνό πρωθυπουργό «δεν υλοποιήθηκε» κανένας από τους φόβους που είχαν εκφραστεί υποθετικά περί παραχωρήσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, αξιωματούχοι των χωρών του ΝΑΤΟ είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν αναφορικά με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας ή για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη. Μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορεάς Κιμ Γιονγκ Ουν, τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέστειλε απροσδόκητα τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Η Πολωνία έχει κατ' επανάληψη ζητήσει να υπάρξει μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της και έχει προσφέρει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση μιας αμερικανικής βάσης. "Η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί γιατί η επιθετική πολιτική της Ρωσίας, δυστυχώς δεν έχει λήξει. Αυτή η επιθετικότητα δεν έχει μειωθεί καθ' ουδένα τρόπο. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα", είπε ο Μοραβιέτσκι.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πολωνία πρωθυπουργός ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ