Η πιο σημαντική ομιλία του Ομπάμα μετά το τέλος της θητείας του -Τα «καρφιά» σε Τραμπ - iefimerida.gr

Η πιο σημαντική ομιλία του Ομπάμα μετά το τέλος της θητείας του -Τα «καρφιά» σε Τραμπ

Ο Μπαράκ Ομπάμα (Φωτογραφία: AP/ Themba Hadebe)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ξεστόμισε το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ. Ολοι, όμως, κατάλαβαν σε ποιον αναφερόταν, όταν μίλησε για «δικτατορικές πολιτικές».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες αξίες που απειλούνται σήμερα. Η παθιασμένη ομιλία του στο Γιοχάνεσμπουργκ, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα, θεωρείται η πιο σημαντική από το τέλος της θητείας του.

Παρότι ο Ομπάμα δεν κατονόμασε τον Τραμπ, ανέφερε αρκετές από τις πολιτικές του διαδόχου του, καλώντας τον κόσμο να κρατήσει ζωντανές τις ιδέες για τις οποίες εργάστηκε ο Μαντέλα, ανάμεσά τους η δημοκρατία, η διαφορετικότητα και η ανοχή.

Η σημερινή εποχή είναι παράξενη και αβέβαιη, είπε ο Ομπάμα, που επιτέθηκε στους πολιτικούς που ωθούν «πολιτικές φόβου, μίσους και απομόνωσης», σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται με έναν ρυθμό που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από λίγα χρόνια.

Ακόμη, επιτέθηκε στις «δικτατορικές πολιτικές», τονίζοντας ότι «εκείνοι που είναι στην εξουσία προσπαθούν να υπονομεύσουν κάθε θεσμό που δίνει νόημα στη δημοκρατία».

«Δεν είμαι κινδυνολόγος. Απλά αναφέρω τα δεδομένα. Κοιτάξτε γύρω σας», σημείωσε ο Ομπάμα και τάχθηκε υπέρ της ισότητας κάθε μορφής, συμπληρώνοντας «Θα πίστευα ότι θα το είχαμε λύσει αυτό μέχρι τώρα».

Τα λόγια του ενθουσίασαν το πλήθος των περίπου 14.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο του κρίκετ στο Γιοχάνεσμπουργκ για την ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Ομπάμα στην Αφρική, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του. Πριν από την άφιξή του στη Ν. Αφρική, έκανε μία στάση στην Κένυα, επισκεπτόμενος τη γενέτειρα του πατέρα του.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ