Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου και στον Καναδά - iefimerida.gr

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου και στον Καναδά

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου και στο Κεμπέκ του Καναδά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στονΚαναδά, καθώς πραγματοποιήθηκαν δύο παρελάσεις μία στο Κεμπέκ και μία στο Τορόντο, με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή.

Τελετάρχης της παρέλασης στο Κεμπέκ ήταν ο αντιδήμαρχος του Λαβάλ, Βασίλης Αγγελόπουλος, ενώ η δοξολογία στη μνήμη των πεσόντων τελέσθηκε πανηγυρικά στο ναό του Ευαγγελισμού στο Πάρκ Εξτένσιον παρουσία του δημάρχου του Ζεράλντ Τραμπλέ και άλλων επισήμων.

Στην παρέλαση έδωσαν δυναμικά το «παρών», ελληνικά σχολεία, εθνικοτοπικοί σύλλογοι και βετεράνοι. Παρόντες ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Βασίλης Μπαλαμπάνος, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζάστιν Τρουντό, ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ Τζέρρυ Σκλαβούνος , οι δημοτικές σύμβουλοι Μάιρη Ντέρος και Ελεν Φωτόπουλος καθώς και άλλοι επίσημοι.

Στη συνέχεια, ο κόσμος πήγε στους εθνικοτοπικούς συλλόγους για να φάει την πατροπαράδοτη σκορδαλιά με το μπακαλιάρο, ενώ από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, κατά την προξενική δεξίωση, τιμήθηκαν ο Ορφέας Βοσνιάδης ως Ελληνας της Χρονιάς και ο δήμαρχος του Λαβάλ Ζιλ Βαγιανκούρ ως Φιλέλληνας της Χρονιάς, σε μια εκδήλωση όπου γιορτάζονται παράλληλα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο κλίμα και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση στη λεωφόρο Ντάνφορθ του Τορόντο με τη συμμετοχή των ελληνικών σχολείων, εθνικοτοπικών συλλόγων, κοινοτήτων και της νεολαίας των Πανεπιστημίων, παρουσία των βουλευτών Γιάννη Βλατή (ΠΑΣΟΚ) και Τάσου Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι εκπροσώπησαν την ελληνική πολιτεία στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι γαλανόλευκες κυμάτιζαν στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, καθώς το πλήθος των χιλιάδων παρατηρητών είχε πλημμυρίσει τα πεζοδρόμια φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ελλάδας.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτρης Αζεμόπουλος με τον μητροπολίτη Καναδά κ.κ. Σωτήριο, τον ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος Μπόμπ Ρέι, τον ομοσπονδιακό βουλευτή Τζίμ Καρύγιαννη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Τορόντο Νίκωνα Γεωργακόπουλο και άλλους επισήμους πορεύθηκαν σε όλη την παρέλαση, ενώ αργότερα κατέθεσαν στεφάνι μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Είχε προηγηθεί δοξολογία στο Ναό της Παναγίας, όπου ο Γενικός Πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας τη σημασία της εθνικής εξέγερσης στη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας.

Οι επίσημοι της παρέλασης κατέληξαν στην Παμμακεδονική Ομοσπονδία του Οντάριο, τιμώντας συμβολικά την παράδοση και την ιστορία της Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ