Σχέδιο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία - iefimerida.gr

Σχέδιο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία

Σχέδιο περικοπών 11
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόνο τυπική δεν θα είναι η παρουσία των κλιμακίων τεχνικής βοήθειας της Τρόικα στην Αθήνα, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της Ομάδας Κρούσης, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να φέρει εγκαίρως εις πέρας ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα στο δημοσιονομικό πεδίο.

Ειδικότερα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να καταγράψουν και να αξιολογήσουν με ειδικούς δείκτες όλες τις δημόσιες δαπάνες, έτσι ώστε να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί σχέδιο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της Ομάδας Κρούσης, κάτι τέτοιο έχει γίνει μόνο στη Γαλλία το 2008- κι έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε 2ετία η σχετική αναθεώρηση- ενώ ανάλογη σχετική εμπειρία έχουν και οι Βρετανοί, γεγονός που φανερώνει από μόνο του ότι δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία τέτοιων εγχειρημάτων στην Ευρώπη.

Πέρα από τη προετοιμασία για τη διετία 2013- 2014, η Τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να βελτιωθεί τάχιστα το επίπεδο παρακολούθησης, καταγραφής και δημοσιοποίησης των στοιχείων του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, στα πρότυπα της παρουσίασης των στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Τρίτη θα γίνει η πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινωνικού Προϋπολογισμού και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ακριβής και αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν στα έσοδα και στις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως άλλωστε προβλέπει το Μνημόνιο.

Αφορμή για τη συζήτηση έδωσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις επιχορηγήσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, απ' όπου προκύπτει αφενός εντυπωσιακή αύξηση των πληρωμών στο πρώτο δίμηνο του έτους, σε σχέση με πέρσι, αφετέρου ότι το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 65% των ετήσιων πιστώσεων!

Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, αυτή η εικόνα αποτυπώνει λογιστικά τη κατάσταση στο ΙΚΑ, αφού εγγράφηκαν στον Ιανουάριο οι προκαταβολές που είχαν εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2011. Ακόμα κι έτσι δεν αναιρείται, όμως, το γεγονός πως το μεγαλύτερο ταμείο θα χρειαστεί στο τέλος του έτους ή και νωρίτερα, ανάλογη ή και μεγαλύτερη πρόσθετη χρηματοδότηση από το Κρατικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύψει τα αναμενόμενα κενά από τη δραματική μείωση των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ