Θεοδωράκης: Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού από αυτή τη Βουλή -Σκουρλέτης: Δεσμεύομαι - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού από αυτή τη Βουλή -Σκουρλέτης: Δεσμεύομαι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό απαίτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Καταθέτοντας την σχετική πρόταση του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης είπε:

«Ζητάμε, απαιτούμε, διεκδικούμε ψήφο για τους Έλληνες που εξωτερικού. Στις πρεσβείες, στα προξενεία , προφανώς και με δυνατότητα επιστολικής ψήφου, προφανώς και με δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου.

Λέμε οι ψήφοι αυτοί να προσμετρώνται στην επικράτεια και όχι στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η άρνηση να παραχωρήσετε ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού είναι αποτέλεσμα του φόβου σας ότι αυτοί οι άνθρωποι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα σας ψηφίσουν».

Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον Πάνο Σκουρλέτη να δεσμευθεί πως σε αυτή τη Βουλή και το αργότερο τον χειμώνα θα έρθει η διάταξη του υπουργείου εσωτερικών για την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.

«Να δεσμευτούμε όλοι πως σε αυτή τη Βουλή το αργότερο τον χειμώνα θα ψηφίσουμε όλοι μαζί για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτή είναι η συμβιβαστική μας πρόταση αφού δεν μπορούμε σήμερα ας το κάνουμε σε τρεις μήνες που θα τελειώσει το έργο της η επιτροπή».

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να παρέμβει και ανέφερε στον κ. Θεοδωράκη πως δεσμεύεται ότι η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα έρθει στην παρούσα βουλή. «Το αν θα ψηφιστεί ή όχι η διάταξη εξαρτάται από την στάση των κομμάτων, ωστόσο εγώ δεσμεύομαι ότι την διάταξη θα την φέρω στην παρούσα Βουλή».

Νίκη για τους Έλληνες του εξωτερικού! Προκάλεσα πριν λίγο τον κ.Σκουρλέτη να δεσμευτεί ότι ΑΥΤΗ H BOΥΛΗ θα αποφασίσει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Μετά από δύο παρεμβάσεις μου ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι ο σχετικός νόμος θα έρθει στη #vouli πριν τελειώσει το 2018. pic.twitter.com/Zx0jgc8SEZ

Επιπλέον ο κ. Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, πρότεινε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που προβλέπει ο Κλεισθένης αλλά και πλαφόν 3% για τους δημοτικούς και περιφερειακού σύμβουλους.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού «σας προτείνουμε η θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών να μείνει στα πέντε χρόνια και να συμπίπτει πάντα η εκλογή τους με τις ευρωεκλογές.

Προτείνουμε ακόμα να υπάρξει πλαφόν εισόδου στο 3% στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και αυτά να συγκροτούνται με βάση τον κανόνα πως όσοι παίρνουν πάνω από 3% να εκπροσωπούνται αναλογικά στο δημοτικό συμβούλιο. Ομως ο δήμαρχος που εκλέγεται την δεύτερη Κυριακή να έχει ένα πρόσθετο μπόνους με βάση το ποσοστό της πρώτης Κυριακής».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως αν οι διατάξεις μείνουν ως έχουν τα δημοτικά συμβούλια θα γεμίσουν από γραφικούς.

«Όλοι κάνουμε έκκληση να μην παραδώσετε τα δημοτικά συμβούλια σε χέρια ακραίων και γραφικών.

Κάνεις πλέον στις τοπικές κοινωνίες δεν θα έχει διάθεση συνεννόησης με κανέναν.

Επιμένετε στην ισοπεδωτική απλή αναλογική προσθέτοντας προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τον δήμαρχο παντοκράτορα που έχουμε σήμερα πάμε στο δήμαρχο επαίτη ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο».

Δείτε την ομιλία του Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ