Συναγερμός στην Αθήνα για το ΑΕΠ -«Φρένο» στην ευρωπαϊκή οικονομία δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν - iefimerida.gr

Συναγερμός στην Αθήνα για το ΑΕΠ -«Φρένο» στην ευρωπαϊκή οικονομία δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν

Συναγερμός στην Αθήνα για το ΑΕΠ /Φωτογραφία: Intime News-	ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Προς τα κάτω αναθεώρησε η Κομισιόν τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του 2018 και του 2019 στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα των πρώτων αναταράξεων από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει κι όσο κι αν δεν άλλαξε τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, είναι προφανές ότι η ούτως ή άλλως εύθραυστη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει τελικά ανεπηρέαστη.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα «τρέξει» φέτος με ρυθμούς 2,1% αντί 2,3% που προέβλεπε την Άνοιξη κι αυτό που πρέπει να προβληματίσει ιδιαιτέρως είναι ότι οι «ατμομηχανές» έχουν τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις: Γερμανία 1,9% αντί 2,3%, Γαλλία 1,7% αντί 2%, Ιταλία 1,3% αντί 1,5%, ενώ ακόμα και η Ιρλανδία, που έπιασε πέρσι επίδοση 7,8% θα «φρενάρει» στο 5,6% έναντι πρόβλεψης για 5,7%.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, παρόλο που οι πρόσφατες ισχυρές οικονομικές επιδόσεις αποδείχθηκαν ανθεκτικές, οι προβλέψεις εξακολουθούν να υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί από την άνοιξη. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι το παραπάνω βασικό σενάριο των αναθεωρημένων προβλέψεων προϋποθέτει μη περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Σε περίπτωση που αυξηθούν οι εντάσεις, θα επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ευημερία σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνεται η δυνητική αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Και πού βρίσκεται η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά; Το βασικό σενάριο παραμένει για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,3% το 2019, αλλά θα πρέπει να σταθεί κανείς σε δύο διαπιστώσεις της Κομισιόν: 1) η κατανάλωση έμεινε σχεδόν μηδενική, με αποτέλεσμα να μη συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου 2) οι επενδύσεις «βούτηξαν» με αποτέλεσμα να «κουρέψουν» τη δυναμική του ΑΕΠ κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ AΕΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ