«Θα πετύχουμε καλή ποιότητα τροφίμων, μεγάλη ποσότητα και σε προσιτή τιμή» -O CEO της Bayer Hellas εξηγεί - iefimerida.gr

«Θα πετύχουμε καλή ποιότητα τροφίμων, μεγάλη ποσότητα και σε προσιτή τιμή» -O CEO της Bayer Hellas εξηγεί

Ο CEO της Bayer Hellas Joao Barroca
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

«Καλή ποιότητα τροφίμων, μεγάλη ποσότητα και σε προσιτή τιμή» είναι o στόχος της εταιρείας Bayer μετά το μεγάλο deal εξαγοράς της Monsanto, έναντι 63 δισ. δολαρίων.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός μετά τη στρατηγική αυτή κίνηση θέλει να δημιουργήσει ένα ιδανικό πλαίσιο για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Ο CEO της Bayer Hellas Joao Barroca σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο big deal της Bayer με τη Monsanto: «Ο στόχος της συγχώνευσης έχει να κάνει με την πρόκληση της εποχής μας. Πώς θα καταφέρουμε να παράσχουμε κατάλληλη τροφή σε 3 δισ. ανθρώπους διατηρώντας τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο στόχος είναι «καλή ποιότητα φαγητού, μεγάλη ποσότητα και σε προσιτή τιμή». Σε αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν Bayer και Monsanto.

H συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών έλαβε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν τον Μάρτιο και από τις ΗΠΑ στο τέλος Μαΐου, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις στη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Κίνα. Για να αποφευχθεί η διαστρέβλωση του ανταγωνισμού, οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν απαιτήσει την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Bayer αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ στην BASF.

Επιπλέον, πρέπει να εκποιηθεί η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα της Μonsanto που αφορά την επεξεργασία νηματωδών. Εντός των όρων προβλέπεται, επίσης, η μεταφορά τριών ερευνητικών έργων της Bayer στον τομέα των μη επιλεκτικών ζιζανιοκτόνων και η χορήγηση άδειας στο χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής γεωργίας της Bayer.

Τι θα φέρει το deal Bayer-Monsanto

Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας των δύο εταιρειών δημιουργεί έναν νέο ηγέτη στον κλάδο της γεωργίας. Οι καινοτομίες που θέλουν να εισαγάγουν έχουν στόχο να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε τρόφιμα παγκοσμίως. «Στόχος μας η αύξηση της παραγωγής μέσα από βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές».

Πρακτικά, Bayer και Monsanto έχουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για τη σύγχρονη γεωργία, με ετήσιο προϋπολογισμό έρευνας και ανάπτυξης ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Πώς το digital farming θα λύσει τα χέρια του Έλληνα αγρότη

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Bayer στην Ελλάδα, ο CEO ανέφερε πως παρά την κρίση οι πωλήσεις αυξήθηκαν, και ενδεικτικά σημείωσε ότι πέρυσι η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 3-5% των πωλήσεων, δηλαδή 7 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε πως, αν και γίνονται σημαντικά βήματα στον τομέα της γεωργίας, η ναυαρχίδα της Bayer είναι ο τομέας της υγείας. Ακολουθούν η γεωργία, οι σπόροι και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Ακόμη ένα στοίχημα-στόχος της Bayer Hellas είναι η ανάπτυξη του digital farming στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται να έχει ολοένα και ανοδική πορεία.

Οι αγρότες στην Ελλάδα υιοθετούν πλέον καινοτόμες λύσεις για να γίνονται πιο παραγωγικοί και -κυρίως- πιο αποτελεσματικοί. Αποκτώντας πρόσβαση στη γνώση, οι μικροπαραγωγοί μπορούν να έχουν τεράστια πλεονεκτήματα. «Δεν χρειάζεται να καλλιεργεί κανείς μεγάλες εκτάσεις για να επωφελείται από την καινοτομία και τις ψηφιακές εφαρμογές. Μπορούν να εφαρμοσθούν και σε μικρών εκτάσεων καλλιέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Barroca.

Σύμφωνα με την Bayer, το digital farming έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους μικροπαραγωγούς ακόμα και να διπλασιάσουν την απόδοση των καλλιεργειών τους και φυσικά να δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται σημαντικότατα.

Παράλληλα, ο CEO της Bayer Hellas τόνισε πως «μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τον εξοπλισμό τους. Να περιορίζουν την πιθανότητα ζημιάς, αλλά ακόμα και αν αυτή συμβεί, να τους κατευθύνουμε στην αποτελεσματικότερη και λιγότερο δαπανηρή λύση».

Εξι χρόνια στην Ελλάδα

Από το 2012 ο Joao Barroca βρίσκεται στο τιμόνι της Bayer Hellas και δηλώνει ενθουσιασμένος με τη χώρα μας. Είχε διατελέσει διευθυντικό στέλεχος της Bayer στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Βραζιλία και δηλώνει πως επιθυμεί να παραμείνει κι άλλο στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την παρουσία της Bayer στην Ελλάδα, υποστήριξε πως στον τομέα της γεωργίας η εταιρεία έχει ισχυρότατη θέση: «Είμαστε νούμερο 1 και χωρίς τη Monsanto».

Ενδεικτικά, μίλησε για το success story της εταιρείας 7 Grapes. Μία εταιρεία στην Κορινθία, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά με νέες τεχνολογίες και εξάγει σταφύλια στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι πως η εταιρεία μπορεί να εγγυηθεί ότι το σταφύλι μέσα σε 100 ώρες από τον τρύγο θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Αγγλίας.

Ο κ. Barocca δήλωσε υπέρμαχος της διαφάνειας και απαντώντας σε ερώτηση για το σκάνδαλο της Novartis, ξεκαθάρισε: «Δεν σχολιάζω τις πρακτικές άλλων εταιρειών. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η Bayer ακολουθεί πολύ αυστηρές διαδικασίες για τον έλεγχο της εταιρικής συμμόρφωσης και πάντα λειτουργεί με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ CEO της Bayer Hellas Γεωργία Monsanto Joao Barroca
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ