Στα σύνορα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας βρέθηκε ο Μπαράκ Ομπαμα - iefimerida.gr

Στα σύνορα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας βρέθηκε ο Μπαράκ Ομπαμα

Μπαράκ Ομπάμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κορεατική χερσόνησο επισκέφτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψής στην Σεούλ, στάθμευσε στα σύνορα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Τα «σύνορα της ελευθερίας» όπως τα κατονόμασε, είναι μία αποστρατικοποιημένη ζώνη μήκους 248 χιλιομέτρων, και πλάτους τεσσάρων, και είναι το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου. Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Εμφυλίου που διήρκησε από το 1950 έως το 1953.

Η χρονική περίοδος τής επίσκεψης, δεν είναι τυχαία, μιας και στα μέσα Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκτόξευση δορυφόρου, σύμφωνα με το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ. Η σύνοδος ξεκινά την Δευτέρα και θα εκπροσωπηθούν συνολικά 53 χώρες, όμως στις ανεπίσημες συνομιλίες αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.

«Βρίσκεστε πάνω στα σύνορα της ελευθερίας. Πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανείς οι αντιθέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και είχαν συγκεντρωθεί για το συσσίτιο στο Στρατόπεδο Μπονίφας. Στη συνέχεια δήλωσε υπερήφανος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα στάθηκε πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι και παρατήρησε με κιάλια τα πρώτα χιλιόμετρα του βορειοκορεατικού εδάφους, προτού επιστρέψει στη Σεούλ για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ. Οι δύο ηγέτες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου ο Ομπάμα αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ρωσίας, Χου Τζιντάο και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δύο χώρες συμμετέχουν από το 2003 στις εξαμερείς συνομιλίες με σκοπό να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα οικονομική και υλική βοήθεια. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε νεκρό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2008 αλλά τον Φεβρουάριο άνοιξε μια χαραμάδα για την επανέναρξή τους, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ που προέβλεπε την αποστολή τροφίμων από τις ΗΠΑ εφόσον η Βόρεια Κορέα παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα.

Όμως η ελπίδα αυτή φαίνεται να σβήνει μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι θα εκτοξεύσει ένα δορυφόρο στο διάστημα, κάτι που η Δύση θεωρεί ως συγκαλυμμένη πυραυλική δοκιμή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ