Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ πιέζει για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες -Στο 4% του ΑΕΠ - iefimerida.gr

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ πιέζει για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες -Στο 4% του ΑΕΠ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Γενς Στόλτενμπεργκ (Φωτογραφία: AP/ Pablo Martinez Monsivais)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες- κάτι που έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ- ο Αμερικανός θέλει να ανέβουν ακόμη ψηλότερα.

Στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο Τραμπ πρότεινε στους άλλους ηγέτες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ και να οριστεί σε αυτό το ποσοστό το νέο όριο του ΝΑΤΟ.

Αυτό το ποσοστό ξεπερνά ακόμη και εκείνο που διαθέτουν οι ΗΠΑ για αμυντικές δαπάνες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να φτάσουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ στον στόχο του 2%, που είχε αποφασιστεί το 2014. Πρόσθεσε ότι δεν συμφωνήθηκε να ανέβει στο 4% ο στόχος, όπως πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, δεν ήταν επίσημη η πρόταση του Τραμπ.

Το ποσοστό του ΑΕΠ που διαθέτουν τα μέλη του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες (πηγή Guardian)

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ πιέζει για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες -Στο 4% του ΑΕΠ | iefimerida.gr 0

Στο μεταξύ, στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες.

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Σε αυτό επίσης τονίζουν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, αναφέροντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ