Τσίπρας στο Λονδίνο: Η συμφωνία μου με τον Ζάεφ να αποτελέσει πρότυπο - iefimerida.gr

Τσίπρας στο Λονδίνο: Η συμφωνία μου με τον Ζάεφ να αποτελέσει πρότυπο

Τσίπρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικό αφήγημα για τις πολιτικές της Ευρώπης με έμφαση στην συνεργασία και την εξωστρέφεια, στον αντίποδα της εθνικιστικής στροφής σε Ευρώπη και Βαλκάνια κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Ο Eλληνας πρωθυπουργός, με τη συμφωνία των Πρεσπών στο χέρι και του Ζόραν Ζάεφ παρόντος επιχείρησε να αναδείξει την ελληνική στάση των τελευταίων ετών σε Βαλκάνια και ΕΕ ως την ενδεδειγμένη, για άρση των αδιεξόδων στην περιοχή των Βαλκανίων υποστηρίζοντας ότι πρέπει αυτή τη στάση να εμπνεύσει την Ευρώπη.

Ο Eλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο σε αντίθεση με το 2014 που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε το «πάγωμα» της διεύρυνσης και η Ευρώπη βίωνε, πέραν της οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή.

Τσίπρας και Ζάεφ πλάι-πλάι στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτ. Βαλκανίων -Φωτογραφία: EPA/LUKE MACGREGOR / POOL

«Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό. Βιώσαμε μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και στην πΓΔΜ. Πλέον τα πράγματα αλλάζουν. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον.

Ενδεδειγμένη η στάση μας με τον Ζάεφ στο θέμα του ονοματολογικού, είπε ο Αλ. Τσίπρας -Φωτογραφία: EPA/LUKE MACGREGOR / POOL

«Η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελέσει βάση για πρόοδο και συνανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει πάνω σε τέσσερις σταθερές θα πρέπει να βασίζονται οι λύσεις που αναζητά η Ευρώπη για τα ανοιχτά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αυτά είναι:

Ο Ζόραν Ζάεφ χαιρετά την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υπό το βλέμμα του Αλ. Τσίπρα -Φωτογραφία: EPA/LUKE MACGREGOR / POOL
  • Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών).
  • Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας) 
  • Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)
  • Προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες μας. ΠΘ καλωσόρισε ανακοίνωσε απόφαση EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί Συμφωνία Πρεσπών.

Ο Πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο δήλωσε:

«Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά, τα οκτώ αυτά δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα, δυστυχώς η χώρα απώλεσε ένα σημαντικό μέρος της γεωπολιτικής της δυναμικής και του ρόλου της στην περιοχή. Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει. Σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», μία πρωτοβουλία που πάρθηκε το 2014 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Αυστρία, με τη συμμετοχή των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε αυτή λοιπόν τη Διαδικασία, σε αυτή την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση, η Ελλάδα δεν συμμετείχε. Φέτος, για πρώτη φορά όχι μόνον εκλήθη να παραστεί, αλλά εκλήθη ως μόνιμο πλέον μέλος σε αυτή τη Διαδικασία, που αφορά την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί η Ελλάδα πλέον είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή τους δυναμική».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα project που συζητήθηκαν λέγοντας: «Πέραν του γεγονότος ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν αυτό τον ηγετικό ρόλο που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή, συζητήσαμε και προτάθηκαν και πολύ σημαντικά project, έργα δηλαδή, που αφορούν τη διασυνδεσιμότητα μεταφορική, ενεργειακή, ψηφιακή, της Βορείου Ελλάδας με τα Βαλκάνια. Τα έργα, τα οποία έχουμε ήδη προχωρήσει, κατά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, για τη διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με αυτά της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, αλλά και τα έργα τα ενεργειακά, τον κάθετο άξονα IGB, τον TAP και τα έργα μεγάλων σιδηροδρομικών διασυνδέσεων και οδικών διασυνδέσεων ανάμεσα στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη» και συνέχισε: «Και, βεβαίως, συζητήθηκαν και προτάθηκαν ιδέες που αφορούν την οικονομική ενίσχυση για τα έργα αυτά, καθώς και την οικονομική ενίσχυση για έργα που αφορούν τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προκειμένου να ενισχυθούν διασυνοριακές υποδομές, αλλά και η επιχειρηματικότητα στις δύο πλευρές. Θέλω με δύο λόγια να πω ότι από αυτή τη Σύνοδο αναδεικνύεται η δυνατότητα και η προοπτική που μπορεί να έχει η χώρα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Κυρίως, όμως, αναδεικνύεται η προοπτική που μπορεί να έχει η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη, ως επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα οικονομική των Βαλκανίων, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, η περιοχή εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη Βαλκανική», κατέληξε.

Εντύπωση προκάλεσε η ιδιαίτερα θετική στάση της Φεντερίκα Μογκερίνι για τη συμφωνία των Πρεσπών αφού μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Ζόραν Ζάεφ. «Ημουν και εγώ το 2014 στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και θυμάμαι την απογοήτευσή μας όταν δεν μπορέσαμε ούτε να ανανεώσουμε το πνεύμα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι μια άλλη εποχή» τόνισε συμπληρώνοντας «Πέρασαν χρόνια αλλά επιτέλους οργανώθηκε η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Ελπίζουμε και Ζάγκρεμπ 2020. Στα Βαλκάνια κάθε μέρα υπάρχει ένα καινούργιο πρόβλημα, αλλά κάθε μέρα υπάρχει και μια σοβαρή λύση και σοβαρή προσπάθεια. Καμία φορά περισσότερο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι έμπνευση για την Ευρώπη. Δεν αρκεί να συγχαίρουμε τον Αλέξη και Ζόραν. Χρειάζονται τη διαρκή στήριξή μας για την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ