Τζανακόπουλος: Προτεραιότητα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο κορυφής οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Προτεραιότητα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο κορυφής οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος/ Φωτογραφία intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολυμέτωπη επίθεση κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αιχμή την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλούσε την κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και ενώ παραμένουν φυλακισμένοι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, παρίσταται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου.

Αναφορικά με το ζήτημα ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και για το λόγο αυτό, όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, θα το θέσει με ένταση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ προκειμένου να ασκηθούν οι αντιστοιχίες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά με στόχο την απελευθέρωση τους.

Για το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Ερωτηθείς για το εάν επίκειται συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, επανέλαβε πως κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών, αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, είχε αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης, -ένα τετ -α-τετ που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών. Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως το σημαντικό στη συνάντηση των δυο ανδρών είναι η ατζέντα με την οποία θα προσέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η οποία –όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- «έχει στην κορυφή της, τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παρανόμως κρατούνται». Ο πρωθυπουργός «σε όλες του τις συναντήσεις θα θέσει το ζήτημα ώστε να ενταθεί η πίεση στην Τουρκία για την απελευθέρωση τους», συμπλήρωσε.

Για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις αντιδράσεις ΝΔ-ΣΕΒ

Ο υπουργός Επικράτειας αναφερθείς στις τοποθετήσεις του τομεάρχη Ερργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, τον χαρακτήρισε ως φίλο τής παράνομης εργοδοσίας, υπενθυμίζοντας πως επί υπουργίας του η μερική απασχόληση έφτασε στο 60% έναντι 40% της πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα υπενθύμισε τα ποσοστά τής αδήλωτης εργασίας επί διακυβέρνησης Σαμάρα, που άγγιξαν το 20%. «Κωμική η στάση του κ. Βρούτση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της εργασίας», δήλωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ προσέθεσε πως ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ ως υπουργός Εργασίας διευκόλυνε μέσω των ακραίων πολιτικών που ασκούσε τη δημιουργία εργασιακής ζούγκλας μέσω της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της καθίζησης των μισθών.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση- και είναι άλλη μια πρωτοβουλία για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων προστατεύεται η εργασιακή κανονικότητα» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τζανακόπουλος.

Επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ με αφορμή την τροπολογία για τις συντάξεις, καθώς -όπως είπε- μετά την αποκάλυψη του ταξιδιού του στο Βερολίνο, όπου παρακάλεσε τη γερμανική ηγεσία να μην επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει το μέτρο των συντάξεων, «τους πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη και τώρα προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με μια τροπολογία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν δηλώσει» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Νομίζω και η τοποθέτηση του ΣΕΒ -που σαν λαγός ο κ. Φέσσας του κ. Μητσοτάκη, έτρεξε προς υπεράσπιση, προσπάθησε να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες- αναδεικνύει και ποιος φέρεται ειλικρινά και ποιος υποκριτικά».

Τέλος επί του συγκεκριμένου θέματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθυνόμενος προς τη ΝΔ είπε πως κατεδαφίζονται η προεκλογική της καμπάνια και ο προεκλογικός της λόγος με την πιθανότητα της μη εφαρμογής των μέτρων το 2019 και σημείωσε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να πίνουν αυτό το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους»»

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει ο χάρτης των εργοδοτικών ενώσεων, ο υπουργός Επικρατείας, αφού σημείωσε πως οι τοποθετήσεις του κ. Φέσσα ξεπερνούν και τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών μας, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αλλάξει ο χάρτης των εργοδοτικών ενώσεων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν απόψεις και πρακτικές οι οποίες εκφράζονται -από τις ενώσεις- που η κυβέρνηση μπορεί να συγκλίνει και άλλες όχι. Προσέθεσε πως η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και τελικά ζυγίζει και καταλήγει σε εκείνες που λειτουργούν προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Για τη στάση των ΑΝΕΛ στον «Κλεισθένη»

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και επανέλαβε πως σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα συζητηθούν όλα και επί μέρους των άρθρων. Ειδικά για την ένσταση του Πάνου Καμμένου αναφορικά με το πλαφόν του 3%, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως εξ όσων γνωρίζει δεν έχει εκφραστεί από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, πρόθεση για την αλλαγή του, ωστόσο επανέλαβε πως όλα θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί διαπληκτισμός του με τον κ. Σκουρλέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θεμιτή τη συνάντηση, καθώς ο κ. Πατούλης εκπροσωπεί ένα θεσμικό όργανο.

Για την επίθεση του υπουργού Εσωτερικών προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως ο κ. Πατούλης ξόδεψε 300.000 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία στην οποία δήλωνε την αντίθεση του στον Κλεισθένη. «Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσέχτηκες ο κ. Πατούλης στη χρησιμοποίηση κρατικών χρημάτων» το σχόλιο του κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Με αφορμή τις διαφοροποιήσεις του Πάνου Καμμένου, ρωτήθηκε εάν τίθεται θέμα ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ πως τα δυο κόμματα θα πορευτούν μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2019 όποτε λήγει η τετραετία.

Για το νέο κόμμα του Δ. Καμμένου – Τ. Μαπλτάκου

Ως επιβεβαίωση ότι βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με την παρούσα κυβέρνηση, σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος την ανακοίνωση του Δημήτρη Καμμένου, μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο, για την ίδρση νέου κόμματος. «Να του ευχηθούμε καλή επιτυχία αν και δεν νομίζω ότι μια επιτυχία του κ. Καμμένου θα προσέφερε καλές υπηρεσίες στην κοινωνία» σχολίασε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για ακραίες φωνές τις οποίες νομιμοποιεί και η ΝΔ με τη γενικότερη στάση ανοχής που επιδεικνύει.

Για τις αντιδράσεις αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει εξωτερική πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, δεν υποτιμήσαμε τίποτα» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και εξέφρασε την πεποίθηση πως όσο προχωρά ο χρόνος και γίνεται κατανοητή η συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ, τότε θα αποκτήσει και τη συναίνεση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Υπογράμμισε πως η γειτονική βόρεια χώρα δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα για τη χώρα βρίσκεται στην Ανατολή και στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Επανέλαβε πως το ζήτημα της πρόσκλησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα απασχολήσει τη Σύνοδο, καθώς όπως έχει ειπωθεί, η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας εξαρτάται από την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτηθείς για το ύψος των ελληνικών επιτοκίων σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα, τόνισε πως η διαφορά της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όποτε είναι λογικό να μιλάμε για διαφορετικά επιτόκια. Τόνισε πάντως πως «το κύριο σημείο είναι πως όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» και εκτίμησε πως θα υπάρξουν θετικές αναλύσεις από όλους τους φορείς. «Όλα δείχνουν ότι περνάμε σε μια νέα φάση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγγέλλοντας πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τέλος σε ερώτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο υπουργός Επικρατείας τοποθέτησε τη συζήτηση για τον Οκτώβριο, καθώς μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και των προτάσεων που κατατέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, μένει να εισαχθούν οι προτάσεις των κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας αρκέστηκε να υπενθυμίσει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2016, όποτε είχε δηλώσει την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με την Εκκλησία για να προχωρήσουν οι οποίες αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ