Μετά τις πισίνες, τα πάρτι και τα σερβίτσια, ο Μακρόν προσπαθεί να διώξει τη ρετσινιά του «Προέδρου των πλουσίων» - iefimerida.gr

Μετά τις πισίνες, τα πάρτι και τα σερβίτσια, ο Μακρόν προσπαθεί να διώξει τη ρετσινιά του «Προέδρου των πλουσίων»

O Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στις Βερσαλλίες (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στριμωγμένος στη γωνία μετά την κατακραυγή για τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής του με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων ο Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε από τις... Βερσαλλίες να ακολουθήσει πλέον ένα πιο ταπεινό στυλ στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ξέρω ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα σωστά, δεν μπορώ να πετύχω σε όλα», είπε ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος αποκαλώντας εαυτόν «ταπεινό, αλλά αποφασισμένο».

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές παρουσίασε ουσιαστικά μια έκθεση ιδεών για την Ευρώπη, μίλησε για κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο ενός «λαϊκού καπιταλισμού», αλλά βασικά επιχείρησε να αποδείξει ότι δεν είναι ο «πρόεδρος των πλουσίων».

Υιοθετώντας μετριοπαθείς τόνους ο Μακρόν προσπάθησε να αποτινάξει τις εις βάρος του κατηγορίες και να αποδείξει ότι μπορεί να αφουγκράζεται τις αγωνίες του λαού από το Ελιζέ.

«Είναι ένα αξίωμα, που απαιτεί ταπεινότητα», είπε. «Αλλά ταπεινότητα για τον κάτοχό του, όχι ταπεινότητα για τη Γαλλία».

Αν και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Τερέζα Μέι και της Άνγκελα Μέρκελ και αναμένεται να ολοκληρώσει άνετα τη θητεία του ο Μακρόν έχει ανάγκη να παραμείνει δημοφιλής, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών του ερχόμενου έτους που έχει χαρακτηρίσει μάχη μεταξύ των δυνάμεων της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του λαϊκισμού στη Γηραιά Ήπειρο, την ώρα που η δημοτικότητά του συρρικνώνεται καθώς πολλοί συμπατριώτες του θεωρούν ότι είναι «βυθισμένος στην αυταρέσκειά του» και τόσο αποκομμένος από τα προβλήματα του κόσμου, ώστε δεν μπορεί να διακρίνει τι είναι αυτό που τους θίγει.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά τις αποκαλύψεις ότι ξόδεψε το τελευταίο τρίμηνο 26.000 ευρώ από τα κρατικά ταμεία για την ανακαίνιση του Ελιζέ, ήταν η είδηση ότι παρήγγειλε να του φτιάξουν μια πισίνα μήκους 10 μέτρων, πλάτους τεσσάρων και βάθους ενάμιση μέτρου και με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 34.000 ευρώ στον κήπο της θερινής έπαυλης των Γάλλων προέδρων στο Φορτ ντε Μπρεγκανσόν, μολονότι το μέγαρο αυτό διαθέτει ιδιωτική παραλία. Και μπορεί το γραφείο του Μακρόν να ανακοίνωσε ότι το κόστος φύλαξης της παραλίας, όταν κατεβαίνει για το μπάνιο του ο πρόεδρος μετά της πρώτης κυρίας, υπό τα αδιάκριτα μάλιστα, βλέμματα των παπαράτσι, να είναι μεγαλύτερο, αλλά οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι αδυνατεί να δει την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος για να γεύεται την πολυτέλεια, όπως π.χ. η πρόσφατη αλλαγή του σερβίτσιου στο προεδρικό μέγαρο, η οποία στοίχισε περί το μισό εκατομμύριο ευρώ, ή το πάρτι με καλλιτέχνες στο Ελιζέ.

Θυμίζουν δε ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε το προεδρικό τζετ για ένα ταξίδι 110 χλμ στη δυτική Γαλλία, ή το πολυτελές πάρτι που έκανε στο Ελιζέ. Και μ’ όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί του κόλλησαν τη ρετσινιά του «προέδρου των πλουσίων».

Μετά τις πισίνες, τα πάρτι και τα σερβίτσια, ο Μακρόν προσπαθεί να διώξει τη ρετσινιά του «Προέδρου των πλουσίων» | iefimerida.gr 0

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα που έχει ο Μακρόν με το ίματζ του είναι και πολιτικό, Από τα ποσοστά γύρω στο 40% τους πρώτους μήνες της θητείας του κατρακύλησε τον Ιούλιο στο 32% κυρίως λόγω των διαρροών αριστερών ψηφοφόρων, όπως επεσήμανε ο Μπρούνο Κοτρές του ινστιτούτου CEVIPOF.

Οι Γάλλοι δυσκολεύονται να χωνέψουν την αγάπη των πολιτικών για την πολυτέλεια, λόγος για τον οποίο ο Σαρλ Ντε Γκωλ πλήρωνε από την τσέπη του για τις διακοπές του.

Από την άλλη πλευρά κάποιοι από τους επικριτές του Μακρόν θεωρούν ότι στρέφει επίτηδες την πλάτη του στην Αριστερά ή τουλάχιστον στους Σοσιαλιστές, θεωρώντας τους «ξεγραμμένους» και στρέφεται προς τους συντηρητικούς -που δεν ενοχλούνται τόσο από τον προσωπικό πλουτισμό- για να τον βοηθήσουν να επικρατήσει στις ευρωεκλογές.

Από την άλλη, ωστόσο, το κίνημά του οφείλει την άνοδό στο συνδυασμό αριστερών και δεξιών πολιτικών, επισημαίνουν αναλυτές. Τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας, που περιλαμβάνει και πλαφόν οροφής για τα τραπεζικά τέλη που καλούνται να πληρώνουν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Ενώ σ έ3να άνοιγμα προς τη Δεξιά η κυβέρνησή του μείωσε τους φόρους προς τους πλούσιους και ετοιμάζεται να περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας στην Εφορία.

Ένα, όμως, είναι σίγουρο, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, ότι ο πολιτικός του συνασπισμός δεν εξαρτάται μόνον από το πόσο καλά θα ενσωματώσει δεξιές κι αριστερές πολιτικές, αλλά και από τη δημόσια εικόνα του...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ