Τροπολογία του Yπ. Εργασίας για την απασχόληση συνταξιούχων μελών των Ανεξάρτητων Αρχών - iefimerida.gr

Τροπολογία του Yπ. Εργασίας για την απασχόληση συνταξιούχων μελών των Ανεξάρτητων Αρχών

Από την αίθουσα του κοινοβουλίου/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τροπολογία προκειμένου να λαμβάνουν τη σύνταξή τους- μειωμένη έως 60% οι συνταξιούχοι μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα με την ισχύ της διάταξης να ξεκινά από 13 Μαίου 2016.

Μέχρι σήμερα για τους πρόεδρους, αντιπρόεδρους, καθώς και τα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που είναι συνταξιούχοι δεν καταβάλλεται η σύνταξή τους για όσο χρόνο παρέχουν τις υπηρεσίες στις αρχές.

Η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» προβλέπει:

1. Καταβάλλονται εφεξής, μειωμένες σε ποσοστό 60% οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές για τα μέλη, τους Προέδρους και Αντιπροέδρους των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και για όσο χρόνο διατηρούν την ιδιότητα αυτή (σήμερα η καταβολή των ανωτέρω συντάξεων αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή των υπηρεσιών αυτών).

Η ισχύς της εν λόγω διάταξης ξεκινά από 13.05.2016.

2. Διευρύνονται οι περιπτώσεις χορήγησης του εξωϊδρυματικού επιδόματος που προβλέπεται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν. 1140/1981, με την καταβολή αυτού και σε όσους πάσχουν από ασθένειες οι οποίες κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με τις παθήσεις της τετραπληγίας και παραπληγίας.

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο ....
Απασχόληση συνταξιούχων μελών ανεξάρτητων διοικητικών αρχών

Δεδομένης της ιδιαίτερης θέσης που επιφυλάσσει ο νομοθέτης στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, τα μέλη των οποίων επιλέγονται για συγκεκριμένη θητεία, και με κριτήρια επαγγελματικής και επιστημονικής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, κρίνεται απαραίτητη η παροχή κινήτρων σε πρόσωπα κοινής αποδοχής που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα προκειμένου να αναλαμβάνουν τις εν λόγω εξέχουσας σημασίας και συνταγματικής περιωπής θέσεις.

Για τον λόγο αυτό, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι σε περίπτωση που τέτοιες θέσεις αναληφθούν από συνταξιούχους, επέρχεται περιστολή της σύνταξής τους κατά 60%, κατ' αντιστοιχία με τους αναλαμβάνοντες εργασία κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των εν λόγω προσώπων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο....
Απασχόληση συνταξιούχων μελών ανεξάρτητων διοικητικών αρχών

1. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (Α' 85) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για τα μέλη, τους Προέδρους και Αντιπροέδρους των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 1 από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους».

2. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει την 13.05.2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ