Οταν Ελληνες σπηλαιολόγοι εγκλωβίστηκαν για 90 ώρες στα 140 μέτρα κάτω από τη γη στην Κρήτη [βίντεο] - iefimerida.gr

Οταν Ελληνες σπηλαιολόγοι εγκλωβίστηκαν για 90 ώρες στα 140 μέτρα κάτω από τη γη στην Κρήτη [βίντεο]

 Μνήμες 2002 από τον εγκλωβισμό στο σπήλαιο Σάρχος στην Κρήτη ξύπνησαν λόγω Ταϊλάνδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιστορία του εγκλωβισμού των παιδιών σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη ξύπνησε μνήμες από ένα αντίστοιχο περιστατικό, όχι όμως με παιδιά, το 2002 στην Κρήτη.

Το ημερολόγια έγραφε 10 Νοεμβρίου 2002 όταν τρεις σπηλαιολόγοι που συμμετείχαν σε αποστολή χαρτογράφησης είχαν παγιδευθεί στο σπήλαιο Σάρχου. Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισε και έφραξε με φερτά υλικά ένα στενό πέρασμα, αποκλείοντας τη μοναδική δίοδο διαφυγής που είχαν. Παρέμειναν εκεί, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο επί 90 ώρες, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου και σε βάθος 140 μέτρων από την επιφάνεια. Ενας από τους σπήλαιοδιασωστης που συμμετείχε ήταν ο Στέλιος Κολισόγλου.

Στον Σάρχο οι εγκλωβισμένοι πέρασαν σχεδόν τέσσερις ημέρες στο σκοτάδι και ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα οι σπηλαιολόγοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό. Οι τρεις εγκλωβισμένοι δεν είχαν δυνατότητα επικοινωνίας και κανείς δεν γνώριζε εάν παρέμεναν ζωντανοί.

Οι πρώτες προσπάθειες κατάδυσης απέτυχαν, ενώ την ίδια στιγμή νέες βροχοπτώσεις ανέβαζαν και πάλι τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο. Το σχέδιο απεγκλωβισμού στο οποίο κατέληξαν οι διασώστες έπειτα από διαβουλεύσεις, περιελάμβανε την άντληση των υδάτων με την παράλληλη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου συστήματος τεχνητών λιμνών σε διάφορες κοιλότητες της σπηλιάς.

Τουλάχιστον 80 σπηλαιολόγοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης τότε σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική.

Το βίντεο από την επιτυχημένη επιχείρηση

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ