Καθυστερήσεις στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - iefimerida.gr

Καθυστερήσεις στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Καθυστερήσεις στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η διαδικασία βρίσκεται... ελαφρώς πίσω από τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Τρόικα.

Αυτό επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πολύ πιθανόν να πάνε λίγο πίσω οι δημοσιεύεις των ισολογισμών των τραπεζών.

Αυτό που «καίει» τις τράπεζες δεν είναι άλλο από τη... συνταγή της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποια θα είναι η αναλογία κοινών- προνομιούχων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών. Είναι ενδεικτικό ότι στη τελευταία του Έκθεση το ΔΝΤ φέρνει ως παράδειγμα ότι ένα όριο ιδιωτικών κεφαλαίων της τάξης του 10% στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, θα απαιτούσε 3 δισ. ευρώ για να διατηρηθεί ο τραπεζικός τομέας στα χέρια των ιδιωτών και να μη περάσει υπό κρατικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως το τέλος του μήνα, δηλαδή το αργότερο έως την άλλη Παρασκευή, ενώ σε κάθε περίπτωση όλες οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου, με δεδομένο ότι τότε οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν Δείκτη Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων (Core T 1) 9%.

Παράλληλα με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, ο νόμος για το Εθνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα τροποποιηθεί προκειμένου να επιτρέπει τη χρήση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων και να προβλέπει περιορισμούς των δικαιωμάτων ψήφου του ΕΤΧΣ για μια 5ετή περίοδο.

Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κατέχει θα εξαρτώνται από το μέγεθος της εισφοράς κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, μέσω κοινών μετοχών. Εάν αυτή η εισφορά κεφαλαίου είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών μιας τράπεζας (που θα ορίζεται στο νόμο για το ΕΤΧΣ), το ΕΤΧΣ θα έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Το ΕΤΧΣ θα κατέχει τις μετοχές του για μια περίοδο δύο ετών, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον έτη, για λόγους οικονομικούς και σταθερότητας της αγοράς. Αν, αντίθετα, αυτή η ιδιωτική εισφορά κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό αυτό, τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή, το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να επιτρέπει στο ΕΤΧΣ να κατέχει τραπεζικές μετοχές για 5 έτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ