Παγκόσμια αγωνία: Τελειώνει ο χρόνος για τα παιδιά στο σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη -Ολες οι εξελίξεις - iefimerida.gr

Παγκόσμια αγωνία: Τελειώνει ο χρόνος για τα παιδιά στο σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη -Ολες οι εξελίξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, καθώς ξεκίνησαν νέες βροχοπτώσεις, που αναμένονται να ενταθούν από αύριο.

Το επίπεδο του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά έχει μειωθεί δραματικά στο 15% (από 21% που είναι το φυσιολογικό) λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών και γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθεί σωλήνας που θα μεταφέρει φρέσκο αέρα στο σπήλαιο, σε περίπτωση που τα παιδιά παγιδευτούν από τα νερά λόγω της ανόδου της στάθμης τους κατά την επικείμενη εποχή των μουσώνων.

Τα παιδιά παραμένουν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες εγκλωβισμένα στο σπήλαιο (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το ερώτημα είναι πόσο μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να αντέξουν οι εγκλωβισμένοι. «Δεν ξέρω, δεν είμαι γιατρός», δήλωσε ανήσυχος ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Τσαλονγκτσάι Τσαγιακάμ.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ, ο οποίος παραδέχθηκε: «Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος».

H κοινή γνώμη της Ταϊλάνδης χαιρετίζει ως ήρωα τον Σαμάν Κουνάν (Φωτογραφία: Twitter)

Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι ένας εθελοντής Ταϊλανδός δύτης, ο 38χρονος πρώην βατραχάνθρωπος Σαμάν Κουνάν, πέθανε από έλλειψη οξυγόνου, αφού προηγουμένως πρόλαβε να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο -τραγωδία που υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.

Παγκόσμια αγωνία: Τελειώνει ο χρόνος για τα παιδιά στο σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη -Ολες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 2
H σορός του Σαμάν Κουνάν μεταφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του για την ταφή (Φωτογραφίες: ΑΡ)

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους επικεφαλής των ομάδων διάσωσης, από την αρχή της εβδομάδας μέχρι σήμερα έχουν απαντληθεί πάνω από 130 εκατομμύρια λίτρα νερού από το σύμπλεγμα σπηλαίων.

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο ο θάνατός του θα επηρεάσει τα σχέδια διάσωσης. Ερωτηθείς πώς θα μπορέσουν τα παιδιά να βγουν από τη σπηλιά από τη στιγμή που ένας πρώην βατραχάνθρωπος πέθανε εκεί, εκπρόσωπος των Αρχών απάντησε: «Πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα».

Η απάντληση των υδάτων συνεχίζεται πυρετωδώς (Φωτογραφία: ΑΡ)

Κι αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την έναρξη της επιχείρησης με τον Δανό εθελοντή δύτη Ιβάν Κάρατζιτς να εκτιμά ότι αυτό θα γίνει «σήμερα ή αύριο», όπως δήλωσε στο βρετανικό Sky News.

Δύτες σπηλαίων από πολλές χώρες του κόσμου συνδράμουν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού

Κάμερα καταγράφει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διάσωσης
Τα πλάνα από την κάμερα στο κράνος ενός από τους δύτες, απεικονίζουν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης μέσα στο σπήλαιο.

Headcam footage from Thailand shows the tough conditions facing dive teams working to rescue 12 boys and their coach from a cave.

It comes after officials confirmed former Thai navy SEAL Saman Kunan had died while assisting with the opreration https://t.co/Cep6kE20A6 pic.twitter.com/r7jRGHrmBZ


Σχοινιά που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί έχουν εγκατασταθεί για να βοηθήσουν την κάθοδο των ομάδων διάσωσης που διακρίνονται να βυθίζονται μέσα στη σήραγγα σε βαθιά νερά με τα φώτα στα κράνη να φωτίζουν τη διαδρομή.

Καθώς εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στο σπήλαιο, το νερό ξαφνικά βαθαίνει και τους φτάνει μερι το λαιμό, ενώ η σήραγγα γίνεται όλο και πιο στενή.

Τα σχέδια της διάσωσης

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The Bangkok Post δύο είναι τα επικρατέστερα σχέδια διάσωσης:

  • Το πρώτο προβλέπει ότι κάθε ένα από τα παιδιά θα καταδυθεί στα σημεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο συνοδεία τριών βατραχανθρώπων και θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο. Αλλά όπως επισημαίνεται επαγγελματίες δύτες χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα.
Διασώστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει αίσιο τέλος η επιχείρηση απεγκλωβισμού
  • Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει τη διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά, στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά. Πρόκειται, όπως σημειώνουν ειδικοί, για την πλέον επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.
Η αγωνία των γονέων και των συγγενών των παιδιών κορυφώνεται (Φωτογραφία: ΑΡ)

Κατά τα άλλα οι επιλογές είναι να βρεθεί ένα φυσικό άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου -κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα- ή να μεταφερθούν τρόφιμα και προμήθειες στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να περιμένουν αρκετούς μήνες -έως και τέσσερις- μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και να βγουν με ασφάλεια στον έξω κόσμο.

Βουδιστές μοναχοί προσεύχονται για τη διάσωση των παιδιών (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Έλον Μασκ στέλνει συνεργεία στο σημείο

Τις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης θέλει να συνδράμει και ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκο, ο οποίος συζητά πιθανές μεθόδους διάσωσης, ενώ στέλνει στη χώρα μηχανικούς των εταιρειών του SpaceX και BoringCo.

O Mask πρότεινε να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου ενός μέτρου -ή μικρότεροι σωλήνες για τα πιο δύσκολα σημεία – μέσα στο σπήλαιο, τους οποίους θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μια υποβρύχια αεροσήραγγα, που θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.

Η είσοδος του σπηλαίου

Οι ομάδες διάσωσης μελετούν εναλλακτικό σχέδιο - «Είμαστε πολύ κοντά»
Φύλλο και φτερό κάνουν οι ομάδες διάσωσης το πυκνό δάσος εκατοντάδων μέτρων πάνω από το συγκρότημα των σπηλαίων, αναζητώντας έναν εναλλακτικό τρόπο για να εξαγάγουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι για περίπου 2 εβδομαες.

Οι έρευνες για πιθανή έξοδο από ψηλά έχουν γίνει πλέον επείγουσες, καθώς οι προβλέψεις για βροχή απειλούν το σχέδιο να βγουν τα παιδιά κολυμπώντας.

«Θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο προς τα κάτω. Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά» δήλωσε ο Thanes Weerasiri, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, στο Reuters. «Αρχικάσκεφτόμασταν αυτό τον τρόπο για να μεταφέρουμε προμήθειες στα παιδιά, αλλά τώρα μπορεί να χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε διαφορετικά» πρόσθεσε ο Thanes.

Συγκινητικό μήνυμα από επιζώντα του ορυχείου στη Χιλή το 2010

Ένας από τους 33 άνδρες που είχαν εγκλωβιστεί επί 69 ημέρες σε ορυχείο στο Σαν Χοσέ της Χιλής το 2010 και τελικά διασώθηκαν, έστειλε ένα συγκινητικό ηχογραφημένο μήνυμα στα παιδιά και τον προπονητή τους.

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αν προσευχηθούμε και κάνει η κυβέρνηση ό,τι είναι δυνατόν η επιχείρηση διάσωσης θα στεφθεί με επιτυχία», λέει ο Μάριο Σεπουλβέδα. «Θα προσευχόμαστε για κάθε έναν από σας και τις οικογένειές σας, αλλά και για τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτή την πρόκληση».

Πρόσκληση από τη FIFA στα παιδιά για τον τελικό του Μουντιάλ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο προσκάλεσε χθες τους 12 νεαρούς Ταϊλανδούς ποδοσφαιριστές -ηλικίας 11-16 ετών- και τον 25χρονο ποδοσφαιριστή τους να παρακολουθήσουν τον τελικό του μουντιάλ στη Μόσχα, εφόσον έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι τότε.

FIFA, via a letter from Gianni Infantino to the FA Thailand President, have invited the children and coach currently in the cave to the World Cup final if circumstances allow. pic.twitter.com/ycC2GfPfeA

«Παρακολουθούμε με αγωνία τα νέα από την επιχείρηση διάσωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ποδοσφαίρου, θα ήθελα θα εκφράσω τη βαθύτερη συμπάθεια και υποστήριξή μας προς τις οικογένειες των παικτών και του προπονητή. Κι αν, όπως όλοι ελπίζουμε, επανασυνδεθούν τις επόμενες μέρες με τις οικογένειές τους και η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τα ταξίδια, η FIFA τους προσκαλεί με χαρά να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου 2018 στη Μόσχα».

Παγκόσμια αγωνία: Τελειώνει ο χρόνος για τα παιδιά στο σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη -Ολες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 10


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ TAΪΛΑΝΔΗ σπηλιά διάσωση παιδιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ