Στους ισχυρούς της στρατιωτικής βιομηχανίας η Τουρκία -Πουλάει τανκς, drones, φρεγάτες και ελικόπτερα - iefimerida.gr

Στους ισχυρούς της στρατιωτικής βιομηχανίας η Τουρκία -Πουλάει τανκς, drones, φρεγάτες και ελικόπτερα

Συμφωνίες με Πακιστάν και Φιλιππίνες κλείνει η Αγκυρα / Φωτογραφία: AP Photo/Emre Tazegul
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμη στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Anadolu τους τελευταίους 12 μήνες οι εξαγωγές της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας ανήλθαν σε 1,85 δισ. δολάρια, δίνοντας το στίγμα της made in Τurkey «άμυνας» που όπως υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν καλύπτει το 65% των αμυντικών αναγκών της χώρας.

Ενδεικτικό είναι πως οι κρατικές, αλλά και οι ιδιωτικές βιομηχανίες άμυνας της Τουρκίας επεξεργάζονται πάνω από 600 πρότζεκτ που θα κοστίσουν περίπου 40 δισ. δολάρια. Μάλιστα στη γραμμή παραγωγής βρίσκονται τανκς, drones, ρουκέτες, φρεγάτες μέχρι και ελικόπτερα. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα πωλήσει τέσσερις κορβέτες στο Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Νουρεντίν Τσανικλί «η Τουρκία κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Πακιστάν για την προμήθεια τεσσάρων κορβέτων». Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως «την μεγαλύτερη μεμονωμένη αμυντική εξαγωγή της Τουρκίας», χωρίς να δώσει πληροφορίες για τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2017 η Τουρκία είχε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας (ΜoU) με το Πακιστάν για το σχέδιο MİLGEM και τη κορβέτα κλάσσης ADA.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αποκάλυψε ακόμη, ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν την κατασκευή δυο πλοίων στο ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης και των υπόλοιπων δύο στο Καράτσι του Πακιστάν. Οι κορβέτες «Ada-class», μήκους 99,5 μέτρων, έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν διάφορες αποστολές, όπως επιφανειακός και ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αεροπορική άμυνα, επιτήρηση και αναγνώριση, ενώ είναι τύπου «στελθ».

Σε συνομιλίες και με τις Φιλιππίνες

Ταυτόχρονα η Τουρκία κάνει άνοιγμα προς τις Φιλιππίνες και περιμένει.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Φιλιππίνων (DND) επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται να κάνει επανεκκίνηση ενός προγράμματος για την προμήθεια ελικόπτερων.

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν την Τουρκία με το T129 ATAK, το Mil Mi-35 της Ρωσίας και το CAIC Z-10 της Κίνας. Η προμήθεια περιλαμβάνει την απόκτηση μεταξύ 12 και 16 ελικοπτέρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ