Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου -Από τους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες στις διεθνείς αγορές [εικόνες] - iefimerida.gr

Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου -Από τους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες στις διεθνείς αγορές [εικόνες]

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει μπει δυναμικά στις διεθνείς αγορές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε έναν υπέροχο ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι Λέσβου, τον τόπο που δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου το 1894 από τον Ισίδωρο Αρβανίτη, βρίσκεται το μεγαλύτερο αποστακτήριο στην Ελλάδα της οικογένειας Καλογιάννη, που συνεχίζει έναν αιώνα μετά να το παράγει με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Πρόκειται για μία εταιρεία 100% ελληνική και με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, η οποία συνεχίζει να παράγει το Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελεί μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Για την κατασκευή του, η Ποτοποιία συνεργάστηκε με τοπικά συνεργεία, ενώ σήμερα απασχολεί ως προσωπικό 50 εργαζομένους από την περιοχή.

Το αποστακτήριο της Ποτοποιίας στο Πλωμάρι, το οποίο πρόσφατα άνοιιξε τις πύλες του στο κοινό

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης πρόσφατα άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, προσκαλώντας τους λάτρεις του ούζου να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας και να μυηθούν στα μυστικά της απόσταξης: 18 μικροί, χειροποίητοι, χάλκινοι άμβυκες αποστάζουν την ίδια μοναδική μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894.

Το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου παράγεται από το 1894

Οραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προχώρησε και σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, παρουσιάζοντας στην ελληνική αγορά το πρώτο premium ούζο, το Ούζο Άδολο, την «καρδιά του Πλωμαρίου», με το οποίο εγκαινίασε τη νέα ξεχωριστή κατηγορία εκλεκτού ούζου.

Το Αδολο είναι προϊόν τριπλής απόσταξης και η διαδικασία γίνεται που θερμαίνεται παραδοσιακά με καυσόξυλα

Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη, περιορισμένης παραγωγικής δυναμικότητας, που απευθύνεται σε ένα εκλεκτικό κοινό ανθρώπων που αγαπούν την αυθεντική απόλαυση, αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ποιότητα.

Για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης η δημιουργία μιας premium κατηγορίας ούζου αποτελεί τη φυσική συνέχεια της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της εταιρείας, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στην ανάγκη της αγοράς για ένα εκλεκτό, ανώτερης ποιότητας ούζο.

Ο γλυκάνισος και τα άλλα βότανα

Η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του Ούζου Πλωμαρίου είναι το αποτέλεσμα της μοναδικής συνταγής που μας κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης. Μια συνταγή που περιέχει την ιδανική αναλογία συστατικών, όπως μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, που δίνει χαρακτήρα στο ούζο και τα καλύτερα ποιοτικά συστατικά από όλη την Ελλάδα, όπως μάραθο από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά, γλυκάνισο.

Ο γλυκάνισος καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι. Μάλιστα, ο γλυκάνισος Λισβορίου θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί για την παραγωγή του ούζου γλυκάνισο που παράγει με βιολογικό τρόπο σε δικά της χώραφια

Η γειτνίαση των κτημάτων με το θαλάσσιο Κόλπο της Καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού, αφού τα κτήματα «βρέχονται» στην κυριολεξία από τη θαλάσσια αύρα. Έτσι καλλιεργείται γλυκάνισος εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιου αρώματος.

Η διαδικασία της απόσταξης

Η παραγωγή του αποστάγματος αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι αυτή που δίνει στο Ούζο Πλωμαρίου την ιδανική του γεύση. Η απόσταξη εξακολουθεί να γίνεται σε άμβυκες, που συνιστούν το μόνο τρόπο παραδοσιακής παραγωγής.

O  πρόεδρος της Ποτοποιΐας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Nίκος Καλογιάννης εξηγεί την παραγωγική διαδικασία

Το αποστακτήριο, αποτελείται από 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Η χρήση 18 αμβύκων επέτρεψε στην Ποτοποιία να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής της προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες των εξαγωγών και να καλύψει τη ζήτηση των καταναλωτών.

Ενας από τους 18 χάλκινους άμβυκες απόσταξης του ούζου Πλωμαρίου

Στόχος ήταν να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η άριστη ποιότητα του αποστάγματος. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο αποστακτήριο της Ποτοποιίας μας στεγάζονται κατά κάποιο τρόπο 18 μικρά παραδοσιακά ποτοποιεία, που συμβάλλουν στο να διατηρεί το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου τον αυθεντικό χαρακτήρα του.

Ελεγχος κατά τη διαδικασία απόσταξης

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι διπλής απόσταξης με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή και εκλεπτυσμένη υφή.

Το ούζο Πλωμαρίου έχει αρώματα από μοναδικά ελληνικά βότανα, όπως μάραθο από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά, γλυκάνισο

Στη συνέχεια, η κεφαλή και η ουρά του αποστάγματος – το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης – απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό σώμα, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι από 100% διπλή απόσταξη.

Η εμφιάλωση

Το αποστακτήριο συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης και παραγωγής με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εμφιάλωση, τη συσκευασία και την αποθήκευση, που γίνονται με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και αυτοματοποίηση. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα για τους καταναλωτές.

Η Μαρούσσα Τσαχάκη, Μaster Distiller της Ποτοποιίας εξηγεί τη διαδικασία απόσταξης

Έλεγχος Ποιότητας

Σε κάθε στάδιο της εμφιάλωσης γίνονται έλεγχοι για τη σωστή εκτέλεση της διαδικασίας. Οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται στο ειδικό εργαστήριο καθημερινά, υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 1.050 και καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής, από τις πρώτες ύλες, την απόσταξη και την εμφιάλωση, μέχρι την αποθήκευση και τα υλικά συσκευασίας.

Όλες οι παραπάνω αυστηρές διαδικασίες επιβεβαιώνονται και από το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που κατέχει η Ποτοποιία κατά ISO 22000:2005 από τον TUV-Austria Hellas για την εφαρμογή του HACCP στην παραγωγή και την εμφιάλωση των προϊόντων της.

Από τον εκθεσιακό χώρο της ποτοποιίας

Εξαγωγική Δραστηριότητα και βραβεύσεις

Η εξωστρέφεια της εταιρείας είναι έντονη. Το Ούζο Πλωμαρίου εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και κερδίζει τις ξένες αγορές με εφόδια τις διεθνείς και εγχώριες βραβεύσεις. Γερμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδάς, Ιράκ, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ρωσία, Αγγλία, Εσθονία, Κίνα, Ιαπωνία, Χιλή, Σιγκαπούρη είναι μερικές από τις βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς.

Μεταξύ των διακρίσεων που έχει λάβει είναι το χρυσό στο διεθνή οργανισμό αποσταγμάτων World Spirits Award, με τον χαρακτηρισμό «world class, extraordinary product» και για το Platinum βραβείο στο διαγωνισμό των Αιωνόβιων brands (2018), για τα 120 και πλέον χρόνια παρουσίας του στην ελληνική αγορά. Γ είναι μόνο μερικές από τις χώρες που γεμίζουν τα ποτήρια τους με το ξεχωριστό Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη.

Πρόσφατα η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, βραβεύτηκε από το Tripadvisor με Πιστοποιητικό Διάκρισης για το 2017 για τις σταθερά εξαιρετικές κριτικές που λαμβάνει από τους επισκέπτες στον συγκεκριμένο ιστότοτοπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ