Εισβολή στη Βενεζουέλα ήθελε ο Τραμπ -Πάσχιζαν να τον μεταπείσουν οι σύμβουλοί του - iefimerida.gr

Εισβολή στη Βενεζουέλα ήθελε ο Τραμπ -Πάσχιζαν να τον μεταπείσουν οι σύμβουλοί του

Ο Ντόναλντ Τραμπ (Φωτογραφία: ΑP/ Chris Jackson)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην πιθανότητα εισβολής στη Βενεζουέλα, μιλώντας με υψηλόβαθμους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτει το Associated Press.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει τέτοιες υπόνοιες δημόσια, τον περασμένο Αύγουστο. «Εχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανόμενης μιας πιθανής στρατιωτικής επιλογής, αν είναι χρειαστεί», είχε πει τότε.

Ομως, οι σκέψεις του Τραμπ για την πιθανότητα να εισβάλουν στη συγκεκριμένη χώρα οι ΗΠΑ ήταν πιο εκτενείς και επίμονες όταν μιλούσε στους συνεργάτες του, σύμφωνα με το Associated Press.

Μάλιστα, μία ημέρα πριν από τη δήλωση αυτή, είχε αιφνιδιάσει τους συνεργάτες του, ρωτώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ γραφείο γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επέμβουν και να «ρίξουν» την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, με το επιχείρημα ότι η πολιτική και οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας αποτελεί απειλή για την περιοχή.

Η πρόταση αυτή σόκαρε τους παριστάμενους- ανάμεσά τους ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ προσπαθούσαν διαδοχικά να μεταπείσουν τον Τραμπ, τονίζοντας ότι μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια των συμμάχων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ομως, τα επιχειρήματά τους δεν μετέπεισαν τον Τραμπ. Την επόμενη ημέρα, ο Τίλερσον στεκόταν σκυθρωπός δίπλα του, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έλεγε για τις επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα. «Εχουμε στρατιώτες σε όλο τον κόσμο, σε μέρη που είναι πάρα πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι πολύ μακριά και οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν. Εχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους μια πιθανή στρατιωτική επιλογή, αν χρειαστεί», έλεγε τότε ο Τραμπ.

Αργότερα, ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παδρίνο, χαρακτήρισε την απειλή του Αμερικανού προέδρου «πράξη τρέλας» μεταξύ άλλων.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Τραμπ συνέχισε να προβληματίζεται με την ιδέα της εισβολής, σύμφωνα με το Associated Press. Μάλιστα, ανέφερε το θέμα στον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, αλλά και αργότερα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, σε ένα ιδιωτικό δείπνο με τους εταίρους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Σε εκείνο το δείπνο ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι αδιαφορεί για τις συμβουλές των συνεργατών του. «Οι σύμβουλοί μου μου είπαν να μην το πω αυτό», είπε και στη συνέχεια ρώτησε τους άλλους ηγέτες στο τραπέζι αν ήταν σίγουροι πως δεν ήθελαν μια στρατιωτική λύση.

Τελικά ο ΜακΜάστερ κατάφερε να πείσει τον Τραμπ για τους κινδύνους που θα υπήρχαν σε περίπτωση εισβολής, σύμφωνα με το δημοσίευμα και στη συνέχεια «καταλάγιασε» το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου για αυτή την ιδέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Βενεζουέλα Εισβολή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ