Τζανακόπουλος: Η πρόταση Καμμένου για «180» θα συζητηθεί στην ώρα της

Ανοικτό άφησε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση Καμμένου για αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας στο Σκοπιανό.

Διαχωρίζοντας το πολιτικό σκέλος από το Συνταγματικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η πρόταση Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης» η οποία «θα συζητηθεί στην ώρα της».

Όπως ανέφερε στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, «Το Σύνταγμα ορίζει ότι ανάγκη υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες σε διεθνείς οργανισμούς και εθνικής κυριαρχίας. Δεν υφίσταται τέτοια συνταγματική επιταγή. Η πρόταση Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, ώστε όταν έρθει η ώρα να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Πρόκειται για μια πολιτική πρόταση που θα συζητηθεί στην ώρα της».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι «θέλει την περικοπή των συντάξεων με πρόσχημα τη δέσμευση της χώρας. Το αφήγημά της έχει τώρα καταρρεύσει. Για τον κ. Μητσοτάκη όλοι είναι ψεύτες. Το πρόγραμμα που οραματίζεται ο κος Μητσοτάκης θα μείνει στα χαρτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την επίσκεψη Μοσκοβισί, ανέφερε ότι «επιβεβαίωσε το τέλος της περιόδου των μνημονίων και τόνισε ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή, αλλά οχι πανηγυρίζοντας. Αυτή η νέα συνθήκη δεν ικανοποιεί τους πάντες σε αυτή τη χώρα».

«Οι θλιβεροί πρωταγωνιστές βρίσκονται σε πραγματικό πανικό», τόνισε. Για να προσθέσει ότι «το καταστροφολογικό τους αφήγημα έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με τα μνημόνια. Ο κος Χατζηδάκης έσπευσε να επιτεθεί στον κ. Μοσκοβισί.

Αναλυτικά οι απαντήσεις:

Για το αν η κυβέρνηση είναι υπό ομηρία: «Θα έπρεπε να είναι προβληματισμένος η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης. Αυτός βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο. Ησυνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα σε ανάκτησή πρόσβασής της στις αγορές δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη νέα εποχή. Έχουμε πολύ δρόμο για να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία».

Για τους 180: «Το Σύνταγμα ορίζει ότι ανάγκη υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες σε διεθνείς οργανισμούς και εθνικής κυριαρχίας . Δεν υφίσταται τέτοια συνταγματική επιταγή. Η πρόταση Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, ώστε όταν έρθει η ώρα να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Πρόκειται για μια πολιτική πρόταση που θα συζητηθεί στην ώρα της»

Για τις δηλώσεις Μαυραγάνη: «Εννοεί ότι δεν έχει συγκεκριμένες νομικές συνέπειες. Ηυποχρέωση που έχει η κυβέρνηση είναι ότι οφείλει να μην αποστερήσει τη συμφωνία αυτή από το αντικείμενο και το σκοπό της»

Για την κυβερνητική θητεία: «Ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πορευτεί με τον πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της κυβέρνησης»

Για το πότε θα έρθει η συμφωνία: «Εγώ δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Πρέπει να καταλήξει θετικά το δημοψήφισμα. Εφόσον γίνουν αυτά και ολοκληρωθούν τότε η κυβέρνηση οφείλει να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω το χρόνο»

Για τα emails Φρουζή: «Ένοχη η σιωπή του κ. Μητσοτάκη. Εκθέτουν τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία. Αύριο στη συζήτηση στη Βουλή θα αναγκαστεί να έρθει προ των πολιτικών ευθυνών του»

Για τα σενάρια αλλαγής κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο ελληνικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν φιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί, βουλευτές που παρά τις επίσημες διακηρύξεις των κομμάτων τους θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από αυτό που είπα»

Για συντάξεις: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο Ιανουάριος του 2019 είναι κοντά. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι πολύ συγκεκριμένες. Υπάρχει μεγαλύτερο πεδίο άσκησης πολιτικής. Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας»

Για το αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Ερντογάν: «Δεν απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία αυτή τη στιγμή. Η ελληνική πλευρά θέτει το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που το θεωρεί κορυφαίο»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ