Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων - iefimerida.gr

Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων

Πλημμύρες στη Μάνδρα/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μερικά 24ωρα μετά την έκθεση-πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για τις καταστροφές στη Μάνδρα, οι κάτοικοι ζητούν να μάθουν ποιοι είναι υπεύθυνοι, αλλά κυρίως ενδιαφέρονται να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια καλοκαιρινή βροχή έφερε ξανά μνήμες από την καταστροφή του περασμένου Νοεμβρίου και φόβο για το τι θα φέρει το φθινόπωρο.

«Με την πλημμύρα του Νοεμβρίου το μαγαζί μου καταστράφηκε τελείως, ενώ με την πρόσφατη τα πράγματα ήταν οριακά. Το θέμα είναι ότι μέσα στον Ιούνιο, μια βροχή για κάποιες ώρες κατέβασε ένα ποτάμι που ήρθε οριακά στα μαγαζιά και στα σπίτια μας. Τι θα γίνει το φθινόπωρο και τον χειμώνα, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη; Θα βρέχει και δεν θα βγαίνουμε. Έχω τρία παιδιά, και ειλικρινά δεν θα πηγαίνω τα παιδιά μου ούτε στο σχολείο, ούτε στο φροντιστήριο», δηλώνει ο Μελέτης Τσάνος.

Τονίζει ότι «με ενδιαφέρει πολύ ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, αφού έπαθα ζημιές πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Θέλω να ξέρω ποιος ευθύνεται για την καταστροφή που έχω υποστεί. Ωστόσο αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν μπορούμε να ζούμε με ανασφάλεια τι θα έχουμε έπειτα από μια βροχή που θα πέσει. Ειλικρινά περιμένω να γίνει κάτι».

Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 0

Από την πλευρά της, η Αγγελική Μήλιου επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με την πρώτη βροχή αμέσως φοβόμαστε. Όσο για το πόρισμα σχετικά με τις πλημμύρες πάλι γενικότητες ανέφεραν. Δεν έχει γραφτεί ούτε ένα όνομα για να ξέρουμε. Μόνο γενικότητες. Ποιος θα τιμωρηθεί δηλαδή; Βέβαια αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να προχωρήσουν και να γίνουν τα έργα διότι περνά ο καιρός και έρχεται πάλι το φθινόπωρο και πάλι αρχίζουμε να φοβόμαστε με το παραμικρό».

Οι ίδιες σκέψεις απασχολούν και την Αμαλία Δημοβασίλη. «Έχω κατάστημα με ρούχα καταστράφηκα την πρώτη φορά και τώρα πάλι μόλις που σώσαμε το εμπόρευμα. Είμαστε υποψιασμένοι με την πρώτη βροχή και τρέξαμε μαζί με τους γονείς μου και μαζεύαμε ρούχα για να μην γεμίσει λάσπη το μαγαζί και καταστραφούν. Το θέμα είναι ότι έχουμε πρόβλημα ακόμη και να ασφαλίσουμε τα μαγαζιά μας. Φοβόμαστε με το που ρίχνει και την παραμικρή ψιχάλα.

Φοβόμαστε αν μας πιάσει η βροχή στους δρόμους, όταν ίσως είμαστε και με τα παιδιά μας έξω. Μπορεί σε ένα μισάωρο να δούμε να κατεβαίνει το νερό με ορμή. Καλοκαιριάτικα είχαμε βροχές και πάλι καταστροφές και μάλιστα και σε άλλα σημεία καινούργια. Τι θα γίνει τον Οκτώβρη, Νοέμβρη; Η περιοχή έχει ήδη υποβαθμιστεί. Το να επιρρίπτονται ευθύνες είναι σημαντικό, αλλά αυτό που μας νοιάζει είναι να γίνουν έργα».

Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 1

Oι πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας

Η Μάνδρα, επτά μήνες μετά το θανατηφόρο πλήγμα από τις πλημμύρες, που την κατέστησαν για μέρες πολιτεία κάτω από το νερό και είχαν σαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 24 άτομα, δέχθηκε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα τις προηγούμενες ημέρες.

Τους επτά μήνες που μεσολάβησαν από την πλημμύρα του Νοεμβρίου ως την πλημμύρα του Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η δήμαρχος Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη δεν έγινε κανένα αντιπλημμυρικό έργο. «Περιμένουμε να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα της περιφέρειας, τα οποία προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα -δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο όταν η Μάνδρα θρήνησε 24 άτομα- τα οποία όμως δεν έχουν ξεκινήσει λόγω διαδικασιών. Κάθε εβδομάδα ρωτούσα για την πρόοδο των έργων», είπε η δήμαρχος Μάνδρας στο iefimerida.gr.

Η πλευρά Δούρου αντέτεινε ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους».

Η πραγματικότητα είναι ότι η Μάνδρα τις προηγούμενες ημέρες, στην πρώτη δυνατή καταιγίδα πλημμύρισε ξανά, η εθνική έκλεισε για ώρες, οι δρόμοι μετατράπηκαν ξανά σε ποτάμια, υπόγεια και ισόγεια πλημμύρισαν.

Τι ανέφερε το πόρισμα γιας τις πλημμύρες του Νοεμβρίου

Πειθαρχικές ευθύνες σε δημόσιους λειτουργούς και αιρετούς στο Δήμο Μάνδρας, το δασαρχείο Αιγάλεω και την πολεοδομίας Ελευσίνας, καταλογίζει στο πόρισμά της η Γενική Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στο πόρισμά της για τα αίτια των φονικών πλημμυρών της Μάνδρας του Νοεμβρίου του 2017.

Σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας καταλογίζονται ευθύνες για την ανέγερση δημοτικών αυθαιρέτων κατασκευών μέσα στην κοίτη του ρέματος όπως το αμαξοστάσιο το δημοτικό γήπεδο αλλά και η απόπειρα τακτοποίησης των αυθαίρετων αυτών, μέσω της υπαγωγής τους στο σχετικό νόμο.

Στο δασαρχείο Αιγάλεω επιρρίπτονται ευθύνες στους υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία έτη να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Στην πολεοδομία της Ελευσίνας καταλογίζονται ευθύνες γιατί δεν διενεργήθηκαν αυτοψίες για αυθαίρετες κατασκευές, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εξέδωσε νόμιμες άδειες ανέγερσης κτισμάτων ακόμη και μέσα στην κοίτη του ρέματος.

Το πόρισμα διαπιστώνει ότι η εν λόγω πολεοδομία εξέδωσε νόμιμες άδειες για κατασκευή κτισμάτων ακόμα και μέσα στο ρέμα. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στα ρέματα της περιοχής υπερβαίνουν τα 39 και πρόκειται για αποθήκες, κατοικίες, πρατήρια καυσίμων, αμαξοστάσια, γήπεδα και κέντρο διασκέδασης.

Ευθύνες καταλογίζονται και σε συγκεκριμένους ιδιώτες μηχανικούς, που ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα.

Από τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ότι:

  1. Οι διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύντομες.
  2. Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος είτε λόγω περιορισμένων διαθέσιμων στοιχείων, είτε λόγω της μοναδικότητας του φαινομένου της 15ης Νοεμβρίου 2017.
  3. Υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.
  4. Το πλημμυρικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου 2017 δημιούργησε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών.
  5. Διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
  6. Υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων.

Σε ότι αφορά στο πόρισμα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η δική τους αγωνία είναι να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα δηλώνει ότι «από το πόρισμα φαίνεται ότι δικαιώνεται η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, που από την αρχή είχε μιλήσει για την ανάγκη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά κρίσιμα θέματα όπως αυτό των συναρμοδιοτήτων, της αλληλοεπικάλυψης, της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας και των καθυστερήσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα έργα υποδομής, τα αντιπλημμυρικα κλπ.», ρίχνοντας ουσιαστικά τις ευθύνες για τα έργα που δεν έγιναν εδώ και επτά μήνες με αποτέλεσμα η Μάνδρα την προηγούμενη εβδομάδα να πλημμυρίσει ξανά, στη γραφειοκρατία.

Υποστηρίζει ακόμη ότι το πόρισμα δικαιώνει την περιφερειάρχη και αποδεικνύει«πόσο άδικη και ρηχή ήταν η επίθεση που δέχτηκε η Περιφέρεια», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού σε αντιπλημμυρικά έργα, με ολιστική προσέγγιση για όλους τους Δήμους της Αττικής και όχι με μικρά τοπικού χαρακτήρα έργα σε ορισμένους Δήμους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη».

Eικόνες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα την προηγούμενη εβδομάδα:

Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 2
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 3
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 4
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 5
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 6
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 7
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 8
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 9
Απόγνωση στη Μάνδρα: «Τι θα γίνει το χειμώνα;» -Ζητούν ονόματα υπευθύνων | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ