Δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα: Η εύθραυστη ειρήνη Μέρκελ–Ζεεχόφερ - iefimerida.gr

Δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα: Η εύθραυστη ειρήνη Μέρκελ–Ζεεχόφερ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας αποσοβήθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η καγκελάριος κι ο υπουργός της των Εσωτερικών κατάφεραν να καταλήξουν την 11η ώρα σε έναν συμβιβασμό.

Η ισοτιμία του ευρώ ανέβηκε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, που αποτρέπει μεν τη ρήξη μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, που κυβέρνησαν τη χώρα στο μεγαλύτερο διάστημα μεταπολεμικά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η Άνγκελα Μέρκελ κι ο Χορστ Ζεεχόφερ, μετά το δράμα του τελευταίου 48ωρου και τις προσωπικές επιθέσεις, δεν εμφανίστηκαν μαζί μπροστά στις κάμερες για να ανακοινώσουν το deal, όπως σημειώνει ο Spiegel.

«Το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό μάλλον δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο δηλητηριασμένο όσο σε αυτόν», σχολίασε με τη σειρά της η Bild.

CDU και CSU συμφώνησαν να δημιουργηθούν «κέντρα τράνζιτ» στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται από τα κέντρα αυτά στις αρμόδιες χώρες, δηλαδή στις πρώτες χώρες υποδοχής. «Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και δύσκολες μέρες καταφέραμε να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό», σχολίασε η καγκελάριος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι βρέθηκε μια «σαφής συμφωνία για τον τρόπο μελλοντικής αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας». Η συμφωνία, όπως επεσήμανε, τού επιτρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών.

Αναλυτές τονίζουν, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί οριστικά και αναμένεται να επανέλθει ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες καθώς η Βαυαρία οδεύει στις κάλπες τον Οκτώβριο.

Προκλήσεις για τη Μέρκελ

Η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU έκαναν ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού αποτρέποντας τη διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας, που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τη θέση της Μέρκελ στην καγκελαρία μετά από 13 συναπτά έτη. Ο Ζεεχόφερ παραμένει στο πόστο του κι η εκεχειρία βγάζει απ’ το δρόμο της καγκελαρίου ένα εμπόδιο που διάβρωνε την εξουσία της σε μια δύσκολη συγκυρία που καλείται να διαχειριστεί σημαντικές προκλήσεις, όπως την άνοδο του λαϊκισμού στη Γηραιά Ήπειρο, το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο της ΕΕ με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Η καγκελάριος θα συναντηθεί την Πέμπτη με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Ούγγρο ομόλογό της, Βίκτορ Όρμπαν, προτού μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤο, όπου θα είναι παρών ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σκοπός του deal CDU-CSU είναι να συνδυαστεί με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ υπό την πίεση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και η οποία περιλαμβάνει υποσχέσεις από κάποια κράτη της Ένωσης να δεχθούν πίσω αιτούντες άσυλο που απορρίπτει η Γερμανία.

Τι θα κάνει το SPD;

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας τρίτος παράγοντας σ’ αυτή την εξίσωση: οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Η πρόεδρός τους, Αντρέα Νάλες, είπε ότι το SPD θα προχωρήσει βάσει της συμφωνίας που συνήψε για τη συγκρότηση συνασπισμού με τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, κι όχι βάσει του σχεδίου που εκπόνησε ο Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό. Μετά τη συμφωνία που έκλεισαν η καγκελάριος κι ο υπουργός Εσωτερικών, τη συζήτησαν με τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι συνομιλίες διεκόπησαν νωρίς το πρωί με τη Νλες να λέει ότι απομένουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν προτού εγκρίνει τη συμφωνία και το SPD.

«Θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαστούμε για να λάβουμε τις αποφάσεις μας», είπε η Νάλες. Οι συζητήσεις των εταίρων ου συνασπισμού αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

Στο μεταξύ οι Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα σχέδιο πέντε σημείων για το προσφυγικό, που ζητά :

  1. Να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των αιτίων που ωθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους
  2. Να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες απέλασης προσφύγων και μεταναστών στα εθνικά σύνορα εντός της ΕΕ
  3. Να δοθεί περισσότερη βοήθεια σε Ελλάδα και Ιταλία
  4. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
  5. Να ψηφιστεί ένας συνολικός νόμος στη Γερμανία που να ρυθμίζει το προσφυγικό ρεύμα προς τη χώρα

Μέχρι να δώσουν το πράσινο φως οι Σοσιαλδημοκράτες οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Μέρκελ δεν έχουν οριστικά αντιμετωπιστεί.

Μεγάλος χαμένος η CSU του Ζεεχόφερ

Η Βαυαρία αναδείχθηκε σε πύλη εισόδου των μεταναστών και των προσφύγων προς τη Γερμανία στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2015-2016 και τα εκλογικά κέρδη της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» επανέφεραν το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας των Χριστιανοκοινωνιστών ενόψει της αναμέτρησης του φθινοπώρου στο κρατίδιο.

Η κόντρα πυροδοτήθηκε όταν ο Ζεεχόφερ απείλησε ότι θα στέλνει πίσω τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στα σύνορα της Γερμανία, αν έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ -κάτι που απέρριψε η Μέρκελ ως μονομερή ενέργεια, που παραβιάζει τον κοινοτικό δίκαιο ασύλου και απειλεί να προκαλέσει ρήξη με άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία δεν συμμερίζεται τις θέσεις της CSU και μάλιστα εννιά στους δέκα Γερμανούς προτιμούν ευρωπαϊκές λύσεις, στηρίζοντας τη γραμμή της Μέρκελ και απορρίπτοντας τη στάση των Βαυαρών.

Η πολιτική των άκρων και οι παλινωδίες του Ζεεχόφερ με τις απειλές του να παραιτηθεί ανέδειξαν τους Χριστιανοκοινωνιστές στους «μεγάλους χαμένους» αυτού του δράματος, εκτιμά η αναλύτρια της OpenCitiz Φράουκε Κρουμπμίλερ. «Το κόστος της σύναψης αυτής της συμφωνίας κατέληξε να είναι πολύ υψηλότερο από τα οφέλη του αποτελέσματος», λέει. «Οι ψηφοφόροι στη Βαυαρία δεν αναμένεται να επιβραβεύσουν την CSU για το σόου των τελευταίων ημερών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ