Τι επιδιώκουν Φατάχ και Χαμάς - iefimerida.gr

Τι επιδιώκουν Φατάχ και Χαμάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tου Γιώργου Βλαβιανού

Η ανακοίνωση της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο έως σήμερα αντιπάλων παλαιστινιακών οργανώσεων, της Φατάχ και της Χαμάς, αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη. Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προσδιορισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πολιτικό ηγέτη της Ισλαμικής οργάνωσης Χαλέντ Μεσάαλ που ζει εξόριστος στη Δαμασκό.

Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφιλίωση των δύο οργανώσεων, γεγονός που δείχνει ότι η εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου αλλάζει. Ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Ελ Αραμπί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "Αλ Τζαζίρα" είχε επισημάνει ότι η κυβέρνησή του εργαζόταν ώστε να ανοίξουν τα σύνορα στη Ράφα (σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) και να σταματήσει το εμπάργκο που έχει προξενήσει τόσες συμφορές στο παλαιστινιακό έθνος. Είναι φανερό ότι η νέα αιγυπτιακή ηγεσία, αν και ουσιαστικά λίγα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς ο στρατός παραμένει στην εξουσία, αρχίζει να "λοξοκοιτάζει" προς χώρες και καθεστώτα, με τα οποία ο Μουμπάρακ δεν είχε παρά ελάχιστα πάρε-δώσε.

Η αντιπαλότητα μεταξύ Χαμάς και Φατάχ είναι παλαιά και έφθασε στο σημείο μηδέν μετά τις εκλογές του 2006, όταν οι Ισλαμιστές πέτυχαν περιφανή νίκη. Η μάχη που άρχισε μετά, οδήγησε στην ουσιαστική διχοτόμηση των παλαιστινιακών εδαφών, με τους Ισλαμιστές να ελέγχουν τη Γάζα και την κοσμική Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτική Οχθη. Παρά τη νίκη της στις εκλογές η Χαμάς δεν κατάφερε να κερδίσει αξιοπιστία στο εξωτερικό. θεωρήθηκε τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες τρομοκρατική οργάνωση. Με τη συμφωνία που θα υπογραφεί με την Παλαιστινιακή Αρχή για να γίνουν σε περίπου ένα χρόνο κοινοβουλευτικές εκλογές, η Χαμάς ελπίζει στη νομιμότητά της και η Φατάχ στο να επανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία εντός της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Η είδηση της συμφιλίωσης των δύο κυρίων παλαιστινιακών οργανώσεων δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή για το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου βεβαίως έσπευσε να εκφέρει άποψη και να δηλώσει ότι ο Αμπάς δεν μπορεί να τα βρίσκει ταυτόχρονα με τη Χαμάς και με το Ισραήλ. Εφόσον συμφιλιώθηκε με τους Ισλαμιστές δεν θα μπορέσει να έρθει σε συνεννόηση με το Ισραήλ. Σίγουρα το Τελ Αβίβ θα προτιμούσε να διατηρηθούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις διχασμένες. Ομως ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών που θεωρητικά επιζητεί είναι να είναι η παλαιστινιακή κοινωνία ενωμένη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ