Σπάνια είδη στις υπερπόντιες Βρετανικές νήσους ζητούν σωτηρία - iefimerida.gr

Σπάνια είδη στις υπερπόντιες Βρετανικές νήσους ζητούν σωτηρία

άλμπατρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελάχιστοι πιθανόν να γνωρίζουν τα Νησιά Τριστάν ντα Κούνια στον Νότιο Ατλαντικό. Τα υπερπόντια εδάφη της άλλοτε βρετανικής αυτοκρατορίας, που βρίσκονται 2.800 χιλιόμετρα από τη Νότια Αφρική, φιλοξενούν σπάνια άγρια ζωή που κινδυνεύει όμως με εξαφάνιση.

Η βρετανική περιβαλλοντική οργάνωση RSPB, σε αναφορά που απέστειλε προς την κυβέρνηση της χώρας, επεσήμανε ότι 33 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πιγκουίνοι, παπαγάλοι και άλμπατρος, βρίσκονται στο κατώφλι της εξαφάνισης.

«Στα υπερπόντια εδάφη μας, βρίσκονται περισσότερα απειλούμενα είδη απ' ό,τι σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισήμανε ο αξιωματούχος της οργάνωσης Γκράχαμ Ματζ τονίζοντας ότι για την προστασία τους θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια δέκα φορές μεγαλύτερα από το 1,5 εκατομμύριο λίρες που δαπανάται ετησίως από την κυβέρνηση.

Ενα θαλασσοπούλι που απειλείται από ξενικά είδη είναι το άλμπατρος στη συστάδα των Νησιών Τριστάν ντα Κούνια και κυρίως στο Νησί Γκαφ όπου αναπαράγεται αποκλειστικά.

Εκεί τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρθηκαν διάφορα είδη όπως γάτες, τρωκτικά και χοίροι που όμως τώρα εξαφανίζουν τα νεογνά στις φωλιές τους. Τα ποντίκια μάλιστα που δεν έχουν εχθρούς στο νησί απέκτησαν τριπλάσιο μέγεθος από το φυσιολογικό και κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι προκαλούν τον θάνατο περίπου 1.000 νεογνών άλμπατρος.

Δεν απειλούνται όμως μόνο τα άλμπατρος αλλά και οι βόρειοι λοφιοφόροι πιγκουίνοι που ζουν επίσης στο Γκαφ, λόγω διατάραξης της τροφικής τους αλυσίδας που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Μείωση έχει παρουσιάσει και ο πληθυσμός ενός σπάνιου θαλάσσιου πουλιού του γένους προκελλαρία που ζει σε πολλά νησιά του Νότιου Ατλαντικού, όπως τα Φόλκλαντ και η Νότια Τζόρτζια. Τα θαλασσοπούλια αυτά μπλέκονται στα παραγάδια προσπαθώντας να φάνε τα ψάρια και παρασύρονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μακροπρόθεσμα, οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι άλλα είδη που κινδυνεύουν όπως το μπλε ιγκουάνα των Νησιών Καϊμάν και ορισμένες χελώνες νησιών της Καραϊβικής θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους πληθυσμούς τους από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους εξαιτίας της τήξης των πάγων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ