Κρίσιμη μέρα για την Μέρκελ -Κρίνεται το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού - iefimerida.gr

Κρίσιμη μέρα για την Μέρκελ -Κρίνεται το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού

Κρίσιμη ημέρα για την Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: AP/ Virginia Mayo)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που παραμένει ασαφές το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

Το βράδυ του Σαββάτου εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δώσει στην Ανγκελα Μέρκελ ο υπουργός Εσωτερικών της και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, για την επαναπροώθηση μεταναστών στα σύνορα της Γερμανίας.

Οι δυο τους είχαν έκτακτη συνάντηση χθες το βράδυ, στην Καγκελαρία, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί το κλίμα έντασης που έχει προκληθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σήμερα (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει στο Μόναχο η ηγετική ομάδα του CSU, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δύο ώρες αργότερα θα συνεδριάσει το προεδρείο του CDU στο Βερολίνο, για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Το Σάββατο, η γ.γ. του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, εξήγησε τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.

Ομως, ήδη οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας έχουν διαψεύσει ότι συμφώνησαν διμερώς σε οτιδήποτε. Αυτό, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο Βερολίνο. Μάλιστα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU- και ένας εκ των τριών ισχυρότερων στελεχών του κόμματος- Αλεξάντερ Ντόμπριντ δηλώνει στην κυριακάτικη Bild ότι λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «μπορεί κανείς να αμφιβάλλει σχετικά με το εάν τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι όλα πραγματικότητα ή όχι».

Νωρίτερα ωστόσο ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ είχε χαιρετίσει τα αποτελέσματα της Συνόδου, λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν περισσότερα από ό,τι φανταζόταν κανείς, και αυτό χάρη στην πίεση που άσκησε στην Καγκελάριο για να διεκδικήσει στήριξη για το προσφυγικό.

Αν πάντως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αποφασίσουν απόψε να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1949 που τα δύο κόμματα δεν θα έχουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Bundestag.

Φως στις προοπτικές επιβίωσης του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να ρίξει η ίδια η Μέρκελ απόψε στις 20:00 (ώρα Ελλάδος), στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» της Καγκελαρίου, στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ