Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έγινε ακόμη πλουσιότερη το 2017 – Κερδισμένοι οι Χάρι, Γουίλιαμ και Κέιτ - iefimerida.gr

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έγινε ακόμη πλουσιότερη το 2017 – Κερδισμένοι οι Χάρι, Γουίλιαμ και Κέιτ

Πλουσιότερη κη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, τόσο με την γέννηση του τρίτου παιδιού του πρίγκιπα Γουίλιαμ όσο και με τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι.

Αλλά και οικονομικά, η χρονιά ήταν μία από τις πιο επικερδής, ιδιαίτερα για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τη σύζυγό του Κέιτ αλλά και τον αδερφό του, πρίγκιπα Χάρι.

Έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σήμερα παρέχουν μια ιδέα για τα πόσα κέρδισε η βασιλική οικογένεια, για το πόσα μοίρασε αλλά και για το πόσα ξόδεψε κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έγινε ακόμη πλουσιότερη το 2017 – Κερδισμένοι οι Χάρι, Γουίλιαμ και Κέιτ  | iefimerida.gr 0

Σε αυτά, διακρίνονται το εισόδημα και οι δαπάνες σε ευρείες κατηγορίες που καθιστούν δύσκολη την ανάλυση, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια αφορά στους Γουίλιαμ, Κέιτ και Χάρι, οι οποίοι είναι γνωστοί επίσημα ως δούκας και δούκισσα του Κέμπριτζ και δούκας του Σάσεξ.

Σε ένα από αυτά τα έγγραφα, που αφορούνς στα οικονομικά του πρίγκιπα Καρόλου, δείχνει τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για τον Γουίλιαμ, την Κέιτ και τον Χάρι να έχει αυξηθεί περίπου κατά 405.000 λίρες, φθάναντας τα 5 εκατ. λίρες. Μια σημαντική σημείωση: Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει επίσης τις «κεφαλαιακές δαπάνες» και τις αποταμιεύσεις του Καρόλου.

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έγινε ακόμη πλουσιότερη το 2017 – Κερδισμένοι οι Χάρι, Γουίλιαμ και Κέιτ  | iefimerida.gr 1



Τα τελευταία χρόνια, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, έχουν αυξήσει τις δαπάνες στην κατηγορία αυτή κατά 10%.

Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ στις 19 Μαΐου προκάλεσε τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρουν για τα οικονομικά τους, αλλά η βασιλική οικογένεια και η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τα έξοδα του γάμου τους.

Υπάρχει άλλη μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση της χρηματοδότησης: Ο Γουίλιαμ έχει αναλάβει περισσότερες βασιλικές ευθύνες και ο Κάρολος μπορεί να του έχει παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση για τις δραστηριότητές του.

Πρίγκιπας Κάρολος

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έγινε ακόμη πλουσιότερη το 2017 – Κερδισμένοι οι Χάρι, Γουίλιαμ και Κέιτ  | iefimerida.gr 2


Ο Κάρολος και η Καμίλα στηρίζονται σε ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την χρηματοδότηση του έργου και της ζωής τους.

Πάνω από το 90% του εισοδήματός τους προέρχεται από ιδιωτική περιουσία, το δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο ιδρύθηκε το 1337 για να προσφέρει εισόδημα στον κληρονόμο του θρόνου.

Το δουκάτο της Κορνουάλης διαθέτει και εκμεταλλεύεται γη σε αγροτικές και αστικές περιοχές, μια συλλογή νησιών και ενοικιαζόμενων εξοχικών σπιτιών σε περιοχές όπως η Ουαλία και η Κορνουάλη.

Τα έγγραφα δείχνουν πως το ζευγάρι έβγαλε 21,7 εκατομμύρια λίρες από τα ακίνητα κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο, περίπου 5% περισσότερα από πέρυσι. Λαμβάνουν επίσης κάποια χρήματα από την βασίλισσα Ελισάβετ, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για επίσημα ταξίδια.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έγινε ακόμη πλουσιότερη το 2017 – Κερδισμένοι οι Χάρι, Γουίλιαμ και Κέιτ  | iefimerida.gr 3


Το δεύτερο έγγραφο καλύπτει την κρατική επιχορήγηση, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος της βασίλισσας.

Η κρατική επιχορήγηση προέρχεται από το Crown Estate, μια συλλογή από ακίνητα και αγροκτήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως. Η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών εισέρχεται στο δημόσιο ταμείο, αλλά το 25% των κερδών επιστρέφεται στη βασίλισσα με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης.

Η επιχορήγηση ουσιαστικά λειτουργεί ως λογαριασμός εξόδων, καλύπτοντας τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλειας, προσωπικού και συντήρησης των βασιλικών παλατιών. Η οικογένεια συμμετείχε σε περίπου 3.000 επίσημες εκδηλώσεις το περασμένο έτος, ενώ η βασίλισσα ήταν παρούσα σε περισσότερες από 150 από αυτές.

Η βασίλισσα έλαβε 76,1 εκατομμύρια λίρες χωρίς φόρο από την κρατική επιχορήγηση το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, μια αύξηση 78% πάνω από την προηγούμενη χρονιά, που θα βοηθήσει στην χρηματοδότηση της εκτεταμένης ανακαίνισης, μετά από 10 χρόνια, του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Θα πάρει επίσης μία ακόμη αύξηση 8% το τρέχον οικονομικό έτος.

Στα έγγραφα αυτά, αναφέρεται επίσης πως η βασίλισσα είχε και έσοδα από τη δική της περιουσία που ανέρχονται στα 17,3 εκατομμύρια λίρες από υπηρεσίες όπως ενοικιάσεις ακινήτων και διαχείριση εγκαταστάσεων.

Μια άλλη σημαντική πηγή εισοδήματος για τη βασίλισσα – το δουκάτο του Λάνκαστερ - είναι μια ιδιωτική περιουσία εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών ακινήτων που χρονολογείται από το 1265. Κατά το οικονομικό έτος 2016-2017 προέκυψε εισόδημα ύψους 19,2 εκατομμυρίων λιρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ