Επιστήμονες «αποκρυπτογράφησαν» την φαλάκρα

Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν πως βρίσκονται πολύ κοντά στο να δώσουν απάντηση στο μεγάλο ερώτημα που απασχολεί δισεκατομμύρια άνδρες ανά τον κόσμο και είναι η απώλεια του τριχωτού της κεφαλής τους μετά από κάποια ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή δερματολογίας Γιώργο Κοτσαρέλη η τριχόπτωση στους άνδρες οφείλεται στη παραγωγή της πρωτεΐνης της προσταγλανδίνη D.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, για τους περισσότερους άνδρες η τριχόπτωση αρχίζει στη μέση ηλικία, από αυτούς το 80% μέχρι την ηλικία των 70 ετών θα έχουν χάσει τελείως τα μαλλιά τους. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι η τεστοστερόνη, η ανδρική ορμόνη, παίζει κάποιο ρόλο στην διαδικασία απώλειας των τριχών η οποία επέρχεται όταν ο θύλακας της τρίχας μικρύνει έως ότου να εξαφανιστεί τελείως.

Έτσι λοιπόν, οι ερευνητές, αφού ανέλυσαν τα γονίδια τα οποία ενεργοποιούνται όταν αρχίζει η απώλεια των τριχών διαπίστωσαν ότι η διαδικασία συμπίπτει με την αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης συνθετάση της προσταγλανδίνης D.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Κοτσαρέλη, «Ουσιαστικά δείξαμε ότι η συνθετάση της προσταγλανδίνης D είναι αυξημένη στις γυμνές περιοχές του κεφαλιού των ανδρών και πώς αυτή ανέστειλε την αύξηση των τριχών. Έτσι εντοπίσαμε έναν στόχο για την αντιμετώπιση της φαλάκρας». «Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση ουσιών που δεσμεύονται στον υποδοχέα της πρωτεΐνης και να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να αντιστρέψει τη διαδικασία της απώλειας των τριχών» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ