Τουσκ σε Ευρωπαίους: Προετοιμαστείτε για τα χειρότερα εξαιτίας Τραμπ -3 μέτρα για το μεταναστευτικό - iefimerida.gr

Τουσκ σε Ευρωπαίους: Προετοιμαστείτε για τα χειρότερα εξαιτίας Τραμπ -3 μέτρα για το μεταναστευτικό

Ο Ντόναλντ Τουσκ (Φωτογραφία: AP/ Kirsty Wigglesworth)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο η Ευρώπη συζητά το μεταναστευτικό ζήτημα, ή τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, δεν πρέπει να ξεχνά τον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή του προς τους ηγέτες που θα μετάσχουν στη Σύνοδο αυτής της εβδομάδας, τους ζήτησε να προετοιμαστούν για τα χειρότερα σενάρια, εξαιτίας του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας οι διαφωνίες στη διατλαντική σχέση εκτείνονται πέρα από το ζήτημα του εμπορικού πολέμου.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου το γεωπολιτικό πλαίσιο, μετά τη Σύνοδο των G7 στον Καναδά», τονίζει ο Τουσκ στην επιστολή του. «Παρά τις ακούραστες προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την ενότητα της Δύσης, οι διατλαντικές σχέσεις είναι υπό τεράστια πίεση εξαιτίας των πολιτικών του Τραμπ. Δυστυχώς, οι διαφωνίες υπάρχουν πέρα από το εμπόριο», αναφέρει ακόμη. «Πεποίθησή μου είναι ότι, ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, πρέπει να προετοιμάσουμε την Ενωσή μας για τα χειρότερα σενάρια», συνεχίζει.

Τρία μέτρα για το μεταναστευτικό

Ακόμη, ο Τουσκ κάλεσε τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο των Βρυξελλών να συμφωνήσουν σε τρία νέα μέτρα, για τον καλύτερο έλεγχο της μετανάστευσης.

Τους ζήτησε να εγκρίνουν τη δημιουργία «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης», για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ενωσης να προβλεφθεί ποσό που θα διατεθεί συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Το τρίτο που ζήτησε είναι η μεγαλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, για την αποτροπή όσων προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ήταν επιβεβλημένη, τονίζει ακόμη ο Τουσκ, ο οποίος επισημαίνει ότι η αποτυχία της Ενωσης να τα ενδυναμώσει μετά την κρίση του 2015, επέτρεψε να «ξεφυτρώσουν ομάδες που προσφέρουν απλές απαντήσεις στις πιο περίπλοκες ερωτήσεις. Απλές, ακραίες και ελκυστικές». «Το στοίχημα είναι μεγάλο και ο χρόνος λίγος», υπογραμμίζει ακόμη.

Πληροφορίες: Politico, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ