Η Πολωνία κάνει πίσω στον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ολοκαύτωμα - iefimerida.gr

Η Πολωνία κάνει πίσω στον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ολοκαύτωμα

Το κολαστήριο του Άουσβιτς σε φωτογραφία του 1945 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πίσω έκανε, τουλάχιστον εν μέρει, η Πολωνία αναφορικά με το νόμο που ποινικοποιούσε κάθε αναφορά περί ευθύνης της χώρας για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργούσαν εκεί.

Η συντηρητική κυβέρνηση προχωρά σε τροποποίηση του αμφιλεγόμενου νόμου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, αλλά και επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση η τροποποίηση έχει στόχο να αφαιρεθεί το άρθρο του νόμου που προβλέπει την επιβολή ποινής έως και τριετούς φυλάκισης σε όσους επιρρίπτουν «την ευθύνη ή συνευθύνες στο έθνος ή το πολωνικό κράτος για τα εγκλήματα που διέπραξε το γερμανικό Γ’ Ράιχ», ανέφερε στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάροσλαβ Σελίν.

Η πολωνική κυβέρνηση εκτίμησε έπειτα από δημόσια διαβούλευση που έγινε για το νομοσχέδιο ότι υπάρχουν άλλα «εργαλεία», τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει «για να προστατευθεί το καλό όνομα της Πολωνίας».

Η τροποποίηση θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο ήδη από σήμερα, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού ΜατέουςΜοραβιέτσκι, ο οποίος, επιχείρησε να εξηγήσει από το βήμα της βουλής γιατί η κυβέρνησή του «ανέκρουσε πρύμναν»:

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η Πολωνία ενδέχεται να ευθύνεται για τα εγκλήματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αξίζουν να φυλακιστούν. Όμως λειτουργούμε σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η εβραϊκή διασπορά είχαν καταγγείλει ότι η Βαρσοβία επιθυμούσε να αρνηθεί τη συμμετοχή κάποιων Πολωνών στη γενοκτονία των Εβραίων, ή να εμποδίσει τους επιζώντες να διηγηθούν τα δεινά τους ή να μιλήσουν για τον θάνατο συγγενών τους.

Για τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας βασικός στόχος του νόμου ήταν να πάψει να χρησιμοποιείται η φράση «πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», την οποία έκρινε άδικη.

Περίπου 3 εκατομμύρια Εβραίοι που ζούσαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Πολωνία φονεύθηκαν από τους Ναζί, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στους μισούς Εβραίους που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Εβραίοι από ολόκληρη την Ευρώπη έφταναν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί που λειτουργούσαν στην κατεχόμενη Πολωνία, μεταξύ των οποίων το Άουσβιτς, το Τρεμπλίνκα, το Μπελζέκ και το Σομπιμπόρ.

Χιλιάδες Πολωνοί έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να σώσουν τους Εβραίους γείτονές τους στη διάρκεια του πολέμου. Όμως έρευνα που δημοσιεύθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989 έδειξε ότι χιλιάδες Πολωνοί σκότωσαν Εβραίους ή κατήγγειλαν αυτούς που τους έκρυβαν από τους ναζί.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ